«Αγκάθι» για τη δημόσια υγεία το παθητικό κάπνισμα

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017, 01:47
«Αγκάθι» για τη δημόσια υγεία το παθητικό κάπνισμα
Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί «αγκάθι» για την ελληνική δημόσια υγεία καθώς το ποσοστό των παθητικών καπνιστών είναι διπλάσιο από εκείνο των καπνιστών. Στις χώρες της ΕΕ το 25% των ανθρώπων, ηλικίας άνω των 15 ετών, είναι καπνιστές, ενώ το ποσοστό των παθητικών καπνιστών ανέρχεται στο 20%. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη (32,6% ) ενώ το 64,2% των Ελλήνων εκτίθενται καθημερινά στο παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ομιλία της ιατρού Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) Ασημένιας Αδαμίδου, με τίτλο: "Επιδημιολογία του καπνίσματος στην Ελλάδας", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: "Κάπνισμα: Απειλή για την ανάπτυξη και τη δημόσια υγεία" η οποία διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αν και φαίνεται αρκετά ενθαρρυντικό το ότι αρκετοί θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα και τελικά ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν καπνίζει, έχουμε τη θλιβερή πρωτιά στο παθητικό κάπνισμα, το οποίο είναι ένα μεγάλο "αγκάθι" για τη δημόσια υγεία της Ελλάδας σήμερα. Ενώ υπάρχει η πρόβλεψη δηλαδή η νομοθεσία, δεν εφαρμόζεται και δεν είναι υποστηρικτικό το περιβάλλον γι αυτή τη νομοθεσία. Και το κακό είναι ότι νεαρά παιδιά εθίζονται από μικρά ως παθητικοί καπνιστές τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στο ίδιο τους το σπίτι», ανέφερε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η κ. Αδαμίδου.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017, 01:47