Αλλάζει όψη το φυλάκιο στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, 20:08
Αλλάζει όψη το φυλάκιο στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου
Λειτουργικοί λόγοι οδηγούν στην ανάπλαση του μικρού φυλακίου, που βρίσκεται στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, με κυριότερους τον περιορισμένο χώρο του (γύρω στα 14 τ. μ.) και τη «δύσκολη» προσέγγισή του.

Γι’ αυτό και η μελέτη επέκτασης του κτηρίου πήρε, με κάποιες τροποποιήσεις, τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου συμφώνησαν κατά πλειοψηφία ως προς την αναγκαιότητα της υλοποίησής της.

Το κτήριο βρίσκεται ακριβώς δίπλα και χαμηλότερα από το επίπεδο του επικλινούς διαδρόμου που οδηγεί στο Ιερό του Ποσειδώνα, γεγονός που δεν βοηθάει όσους το προσεγγίζουν για την αγορά των εισιτηρίων ή επισκέπτονται τις επικείμενες μηχανές διάθεσης νερού, ο δε μικρός εσωτερικός χώρος του δεν επαρκεί για τους πέντε μόνιμους φύλακες, συν τους ωρομίσθιους, την ώρα του διαλείμματος.

Το σκεπτικό της μελέτης είναι να κλείσει ο χώρος της μικρής στοάς που περικλείει τη νοτιοανατολική πλευρά του κτηρίου, ώστε να κερδηθεί ωφέλιμος χώρος γύρω στα 10 τ. μ., στη δε νότια πλευρά να δημιουργηθεί παράθυρο που θα διευκολύνει την πώληση των εισιτηρίων, αλλά και τη θέαση προς τον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης, προβλέπεται η διαμόρφωση σκαλοπατιών για ευκολότερη πρόσβαση.

Το Σούνιο είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και οι εργασίες που ήδη πραγματοποιούνται για την αναβάθμισή του είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, 20:12