Με ένα κατηγορητήριο «φωτιά», δύο Ρουμάνοι -ένας ελαιοχρωματιστής και μια οικιακή βοηθός- φέρονται ως εγκέφαλοι κυκλώματος εμπορίας ωαρίων, που από τη μια απήγαγε και εκβίαζε γυναίκες για να πάρει τα ωάρια και από την άλλη τα πωλούσε προς 2000 ευρώ σε άτεκνα ζευγάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «κολαστήριο»

Βάσει του κατηγορητηρίου, που συντάχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και διαβιβάστηκε στην εισαγγελία των Χανίων, η επιχείρηση λήψης των ωαρίων είχε στηθεί σε διαμέρισμα όπου οδηγούνταν οι γυναίκες – θύματα μετά από ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες έδειχναν ότι μπορούν  να τεκνοποιήσουν. Εκεί, οι δύο κατηγορούμενοι φρόντιζαν να ακολουθείται από τις ομήρους τους η κατάλληλη αγωγή προκειμένου να προκαλείται «τεχνητή πολλαπλή παραγωγή ωαρίων». Σύμφωνα με τον ανακριτή, τα ωάρια έβγαιναν στην αγορά με τιμή περίπου τα 2000 ευρώ έκαστο και πωλούνταν σε γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν.

Πού είναι οι γιατροί;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη ανάγνωση του κατηγορητηρίου ανακύπτουν βασικά ερωτήματα, τα οποία, ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα. Ενώ γίνεται λόγος για ιατρική παρακολούθηση και λήψη ωαρίων, σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ποιοι και πώς συμμετείχαν στην διαδικασία. Μιλάμε για ιατρικές διαδικασίες, χωρίς ωστόσο να εμπλέκεται στο κατηγορητήριο κανένας γιατρός. Τόσο η θεραπεία για την ωοθηλακιορηξία, όσο και η λήψη είναι διαδικασίες ιδιαιτέρως σοβαρές και λεπτές, που απαιτούν εξειδικευμένη ιατρική γνώση -άρα ευλόγως διερωτάται κανείς: δεν συμμετείχε κανένας γιατρός στο κύκλωμα; Κι ακόμη, πώς μάθαιναν οι κατηγορούμενοι ποιες γυναίκες δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν και τις προσέγγιζαν για να πουλήσουν το «εμπόρευμά» τους;

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος κ. Θάνος Παράσχος εξηγεί στη zougla.gr το θέμα από επιστημονικής πλευράς.

«Είμαι αθώος»

Η zougla.gr  επικοινώνησε με έναν εκ των δύο κατηγορουμένων, που βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές των Χανίων, τον Emilian Duta. Ο Duta λέει χαρακτηριστικά: «…Θέλω να δικαστώ, αλλά ελεύθερος, και αν καταδικαστώ είμαι αποφασισμένος να πληρώσω ακόμα και με τη ζωή μου… Ορκίζομαι στη βίβλο και το Θεό, και έχω τουλάχιστον πέντε μάρτυρες, ότι δεν έχω καμία σχέση με όλο αυτά για τα οποία κατηγορούμαι».

«Σίγουρα κάτι υπάρχει»

Η Μαριάννα Κικίρη είναι η δικηγόρος της δεύτερης κατηγορούμενης, Marcela Panciu, που βρίσκεται προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού. Θα την δείτε να λέει ότι, όσον αφορά στην πελάτη της, το κατηγορητήριο είναι σαθρό καθώς δεν αποκαλύπτει ποιοι είναι εκείνοι που είχαν την επιστημονική επίβλεψη μιας τόσο σοβαρής ιατρικής διαδικασίας.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Κουδούνης ασχολήθηκε με το θέμα στην τηλεοπτική του εκπομπή στη Ρουμανία. Λέει ότι επικοινώνησαν μαζί του οι συγγενείς των κατηγορουμένων καταγγέλλοντάς του την άδικη προφυλάκιση των ανθρώπων τους.

Διαβάστε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του κατηγορητηρίου, που δείχνει, σύμφωνα με τον ανακριτή, πώς λειτουργούσε το κύκλωμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης