Την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού από την υπόθεση των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν επί των ημερών του Άκη Τσοχατζόπουλου για την προμήθεια των ρωσικών οπλικών συστημάτων Tor-M1, πρότεινε η εισαγγελέας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την ενοχή τριών από τους συνολικά πέντε κατηγορουμένους στην υπόθεση με τις «μίζες» συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ που φέρονται να διακινήθηκαν από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1, μέσω της εταιρείας CLAVIS.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός τάχθηκε υπέρ της ενοχής του πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Σμπώκου, του στελέχους επιχειρήσεων, Γιώργου Καμάρη, και του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, Πέτρου Χριστοδουλίδη.

Αντίθετα, η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απαλλαγή του Γιώργου Χριστοδουλίδη, επίσης διαχειριστή περιουσίας και αδελφού του Πέτρου, καθώς και του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της απιστίας από κοινού, της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση αλλά και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση συνδέεται με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor-M1, μέσω της εταιρίας Clavis, που εμφανίζεται να ίδρυσε ο κατηγορούμενος Γ. Κάμαρης. Όπως εκτιμάται από τις αρχές η εταιρία ήταν συμφερόντων το Γιάννη Σμπώκου και τη διαχείριση, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρονται να είχαν οι αδελφοί Χριστοδουλίδη.
Η επίμαχη εταιρεία εμφανίζεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να αποτέλεσε το «όχημα» για τη διακίνηση προς τον κατηγορούμενο επιχειρηματία Π. Γερμανό ποσών άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στην συνέχεια μέσω άλλων εταιρειών κατέληξαν στον Γιάννη Σμπώκο.
Μεγάλο μέρος των επίδικων ποσών πάντως έχουν επιστραφεί στο Δημόσιο, τόσο από τον κ. Καμάρη όσο και από τον κ. Γερμανό. Ο τελευταίος φέρεται να έχει επιστρέψει όλο το χρηματικό ποσό που του αποδίδεται, αρνούμενος πως γνώριζε την προέλευση των χρημάτων.

Στην υπόθεση ήταν επίσης κατηγορούμενος και ο επιχειρηματίας Βλάσσης Καμπούρογλου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο στην Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012. Θεωρείται ότι είχε κομβικό ρόλο στην υπόθεση της αγοράς των αντιαεροπορικών όπλων από τη ρωσική «ΑΝΤΕΥ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης