Δύο σφαίρες από το όπλο ενός αστυνομικού που έριξαν νεκρό ένα δεκαπεντάχρονο παιδί ήταν αρκετές για να προκαλέσουν μία απίστευτη κινητοποίηση των νέων ανθρώπων της χώρας και στη συνέχεια να πυροδοτήσουν μία ανεξέλεγκτη (τουλάχιστον πολλά εικοσιτετράωρα) δυναμική εξέγερση.

Μέσα σε λίγα λεπτά μετά το φονικό στα Εξάρχεια και μέσω των κινητών τηλεφώνων οι ομάδες νέων παιδιών κατέκλυσαν την Αθήνα. Λίγες ώρες αργότερα η πρωτεύουσα πήρε φωτιά. Δεκαπεντάχρονα αναποδογύριζαν αυτοκίνητα. Συνομήλικοί τους έστηναν οδοφράγματα. Λίγο μεγαλύτεροι οργάνωναν συγκεντρώσεις. Ένα αυθόρμητο κίνημα οργής κυριαρχούσε στη χώρα. Σε λίγες ώρες ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες άρχισαν να συμμετέχουν σε αυτήν την κινητοποίηση. Τα πολιτικά κόμματα είχαν ξεπεραστεί. Η αγανάκτηση ήταν γενική και συνολική. Η αστυνομία δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ο φονιάς ήταν σαρξ εκ της σαρκός της. Ήταν αστυνομικός ο δολοφόνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οργή έγινε βία. Φωτιές άναψαν παντού. Αμέσως μετά πυρπολήθηκαν κτήρια. Ό,τι θύμιζε κράτος και θεσμούς βρέθηκε στο στόχαστρο. Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν η Ελλάδα ξύπνησε μέσα σε ένα νέφος δακρυγόνων και καπνών. Ήταν η πρώτη ίσως πραγματική εξεγερσιακή δυναμική από το Πολυτεχνείο του 1973. Η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να δικαιολογήσει το φονικό. Δεν υπήρχαν ούτε επιχειρήματα ούτε και λόγια. Ο ειδικός φρουρός Κορκονέας πυροβόλησε εν ψυχρώ σκοπεύοντας το στήθος του Αλέξη Γρηγορόπουλου εκεί κάτω στη Μεσολογγίου.

Ήταν μία εξέγερση χωρίς πολιτική αρχιτεκτονική. Τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες. Το κίνημα ήταν αυθόρμητο, αδόμητο, χωρίς αρχηγούς και καθοδηγητές. Η δυναμική δεν καλλιεργήθηκε σε αμφιθέατρα ή σε κομματικές αίθουσες. Δεν συντάχτηκε κανένα πολιτικό μανιφέστο ούτε τοιχοκολλήθηκε κατάλογος κινηματικών αρχών.

Το 2008 δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί η οικονομική κρίση. Η Ελλάδα ζούσε τις τελευταίες στιγμές της πολύχρονης και καθησυχαστικής «Φούσκας» της. Οι Νεοέλληνες απολάμβαναν τις τελευταίες πιατέλες εικονικού πλούτου. Σε ενάμιση χρόνο από τότε δεν θα απέμεναν πια ούτε τα αποφάγια από το «Μεγάλο Φαγοπότι» μίας ολόκληρης δεκαπενταετίας. Τα «Δεκεμβριανά» του 2008 αιφνιδίασαν τους πάντες. Πολιτικούς, πανεπιστημιακούς, διανοούμενους, καθοδηγητές, Αριστερούς και Δεξιούς. Τους πάντες. Μέσα στον πανικό υπήρξαν και ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες που ζητούσαν από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να κατεβάσει τον στρατό για την επιβολή της δημόσιας τάξης. Ήταν πολύ απλό. Το σύστημα φοβήθηκε και οι εκπρόσωποί του τρομοκρατήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φωτιές έσβησαν κάποια στιγμή. Τελικά, το κράτος δεν απειλήθηκε. Οι κυβερνήτες παρέμειναν στη θέση τους, έστω κι εάν εκείνη τη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου οι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούσαν εναγωνίως τον υπουργό Παιδείας. Τελικά, διασκέδαζε σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, ινκόγκνιτο. Η κυβέρνηση Καραμανλή διατηρήθηκε μέχρι το φθινόπωρο του 2009. Η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κλήθηκε να διαχειριστεί τη «Φούσκα» που έσκασε. Μετά ήρθε το Καστελόριζο. Στη συνέχεια τα μνημόνια. Μετά η δεκαετία της κρίσης. Η σύγχρονη ιστορία της χώρας αποτελείται από μία αλυσιδωτή αντίδραση από «φούσκες». Πτωχεύσεις, καταστροφές, διασώσεις, νέες καταστροφές, νέες πτωχεύσεις, νέες διασώσεις, νέα χρέη και πάλι νέες χρεοκοπίες.

Ο Αλέξης, ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, έγινε σύμβολο μέσα από τον πόνο, ατομικό και συλλογικό, που προκάλεσε η βαρβαρότητα ενός ειδικού φρουρού. Δυστυχώς, η ιστορία αυτού του τόπου αποτελείται από μία αλυσίδα τέτοιων στιγμών βίας και βαρβαρότητας. Ναι, αυτός ο τόπος έχει να κλάψει πολλούς «Αλέξηδες», διότι είχε, έχει και δυστυχώς θα έχει εκθρέψει Κορκονέες.

Με μαθητικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα οι νέοι της χώρας τιμούν την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του ηλικίας μόλις 15 ετών μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου την 6η Δεκεμβρίου του 2008, στις 20.55 ακριβώς, στη γωνία Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια.

Από τότε και έως σήμερα την 6η Δεκεμβρίου μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, άτομα πολιτικοποιημένα και μη, από πολλούς πολιτικούς χώρους, διοργανώνουν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τιμώντας τη μνήμη του δολοφονημένου παιδιού και θυμίζουν ότι οι ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνολικά η Δημοκρατία δεν αποτελούν κεκτημένο αλλά είναι ένα στοίχημα που κερδίζεται από τους πολίτες κάθε μέρα που περνά.

Το zougla.gr και η τηλεόραση της Ζούγκλας θα μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις με ζωντανή εικόνα, ρεπορτάζ και σχόλια από την έναρξη της εκδήλωσης έως και την ολοκλήρωσή της.

Μείνετε συντονισμένοι με το zougla.gr και την Τηλεόραση της Ζούγκλας μέσω του διαδικτύου προκειμένου να είστε συνεχώς ενημερωμένοι για το τι συμβαίνει.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Μαθητές και μαθητικές οργανώσεις καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία στις 12.00 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και οργανώσεις της Αριστεράς, διοργανώνουν διαδηλώσεις στις 17.30 και στις 18.00, αντίστοιχα, με αφετηρία τα Προπύλαια.

Στις 21.00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Για ακόμη μια χρονιά, τα μέτρα ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία θα είναι δρακόντεια. Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ στα μέτρα που θα ληφθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, να συμμετέχουν, όπως άλλωστε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν θα είναι ανάλογα με αυτά στο Πολυτεχνείο, ενώ θα υπάρχουν αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτήρια όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου, και θα παρατηρούν κινήσεις διαφόρων ατόμων κυρίως έξω από κτήρια που τελούν από κατάληψη. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι χώροι είναι πιθανό να αποτελέσουν ορμητήριο για διάφορες επιθέσεις.

Επίσης, συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας θα πραγματοποιούν το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά «drones».

Τα πρώτα 60 λεπτά μετά τη δολοφονία

Παρακολουθήστε τα πρώτα 60 λεπτά από τη στιγμή της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και το αυθόρμητο ξέσπασμα οργής μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης. 

Η στιγμή της δολοφονίας

Τα πρώτα 60 λεπτά μετά τη δολοφονία



1η νύχτα 6 Δεκέμβρη, Πολυτεχνείο, Πατησίων

2 μέρα, 7 Δεκέμβρη, Πολυτεχνείο, Πατησίων, απόγευμα, επιστρέφοντας από την πορεία στην Αλεξάνδρας

2 μέρα, 7 Δεκέμβρη, Αλεξάνδρας, μεσημέρι, πορεία προς ΓΑΔΑ

2 μέρα, 7 Δεκέμβρη, Στουρνάρη, βράδυ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης