«Δεν πληρώνω το χαράτσι»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, 12:39
«Δεν πληρώνω το χαράτσι»
Με επιτυχία ξεκίνησε, σύμφωνα με τους διοργανωτές «Ανοιχτός Συντονισμός Επιβατών Αττικής», το κίνημα μη πληρωμής εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στον ΗΣΑΠ και στο ΤΡΑΜ, χθες πολλοί πολίτες είπαν: «δεν πληρώνω το χαράτσι». Παρεμβάσεις έγιναν μέσα σε συρμούς του Ηλεκτρικού και του ΤΡΑΜ και σε πάνω οχτώ σταθμούς (Πειραιάς, Καλλιθέα, Πετράλωνα, Μοναστηράκι, Αττική, Πατήσια, Ν. Ιωνία, Ν Ηράκλειο, Μαρούσι).

Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τις προκλητικές αυξήσεις στα εισιτήρια για τα Μ.Μ.Μ., τα οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του μεροκάματου, οι οποίοι και πλήττονται όσο κανείς άλλος, από την οικονομική κρίση.

Πολιτικοί και δημοσιογράφοι (που εργάζονται σε μέσα των οποίων οι ιδιοκτήτες στον ελεύθερο τους χρόνο αναλαμβάνουν «δημόσια έργα») κάνουν λόγο για «τζαμπατζήδες», ανθρώπους που και καλά θέλουν να ανατρέψουν την τάξη (!) και την ασφάλεια, που επιδιώκουν την ανομία (!) και καλούν το κράτος να συντρίψει το κίνημα της ανυπακοής!

Ξεχνούν όμως να αναφέρουν – επειδή δεν τους συμφέρει – ποίοι είναι αυτοί που κυρίως ζημιώνουν την ελληνική οικονομία, που δεν διώκονται και δεν τιμωρούνται ποτέ, ακόμα και για οικονομικά εγκλήματα ολκής…
Οι πολίτες που αντιστέκονται στο χαράτσι, δεκάδες συνδικαλιστικές ή αυτοδιοικητικές οργανώσεις και τοπικές πρωτοβουλίες στέκουν αλληλέγγυοι στους αγώνες των εργαζομένων και ζητούν δημόσιες συγκοινωνίες, ποιοτικές, επαρκείς και φθηνές. Η μη πληρωμή των εισιτηρίων είναι μιας μορφής έμπρακτη απάντηση σε αυτό το χαράτσι, που επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα.

Απάντηση στον υπουργό των εργολάβων

Στις χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Ρέππα, το οποίο χαρακτηρίζουν «υπουργό των εργολάβων, των ιδιωτικοποιήσεων και των χαρατσιών» απάντησαν οι πολίτες που συμμετέχουν στο κίνημα «Δεν πληρώνω». Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι «όσοι δεν πληρώνουν εισιτήρια και διόδια χαρακτηρίζονται από αντικοινωνική αντίληψη και η στάση τους συνιστά δολιοφθορά. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγούν τις εταιρείες σε μεγαλύτερα ελλείμματα, τα οποία θα πληρώσουν είτε οι φορολογούμενοι εκτός Αθηνών μέσω του προϋπολογισμού είτε οι πολίτες που πληρώνουν εισιτήρια μέσω νέων αυξήσεων... Θα πάρουμε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση - διότι έτσι είναι σαν να λένε ευθέως “δεν πληρώνω εγώ. Για μένα να πληρώσει κάθε άλλος Έλληνας”».

Οι Επιτροπές Ενάντια στην Ακρίβεια με ανακοίνωση τους εξηγούν: «Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, απαντάμε:

- Αντικοινωνικό είναι το μνημόνιο και οι αυξήσεις που επιβάλλει. Αντικοινωνική είναι η ιδιωτικοποίηση των δρόμων και των μεταφορών. Αντικοινωνική είναι η κυβέρνηση του κ. Ρέππα, που έβαλε τη χώρα στο γύψο.

- Τα ελλείμματα των δημοσίων συγκοινωνιών δημιουργήθηκαν από την άρνηση του κράτους να καταβάλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενισχύσεις, φτάνοντας στο σημείο να χρωστάει σήμερα στον Ο.Α.Σ.Α. 2,7 δισεκατομμύρια €, ενώ επιδοτεί ανελλιπώς ιδιωτικές εταιρείες τύπου AEGEAN και ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες. Έτσι το κράτος εξαναγκάζει τον Ο.Α.Σ.Α. να δανείζεται με επιτόκια της τάξης του 10% από τις τράπεζες.

Κ. Ρέππα, όσο περισσότερες αυξήσεις κάνετε, τόσο περισσότεροι θα είναι αυτοί που δεν πληρώνουν. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Οι αυξήσεις κυβέρνησης – τρόικας δεν θα περάσουν».

Διαβάστε επίσης:
«Δεν πλήρωσαν εισιτήρια στον Ο.Α.Σ.Θ.» Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011, 13:13