Δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις μεγάλων οφειλετών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013, 13:43
Δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις μεγάλων οφειλετών
Σε δεσμεύσεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών μεγάλων οφειλετών προχώρησαν μέσα στο 2012 οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ενεργοποίηση του νόμου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν το προηγούμενο έτος φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, για τα οποία δεσμεύτηκαν ή κατασχέθηκαν ποσά και αξίες, αντίστοιχου ύψους.

Ειδικότερα, οι συνολικές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) μέσα στο 2012 ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ προήλθε από τις εφορίες και τα 100 εκατ. ευρώ από το ΣΔΟΕ και την Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων.

Πιο αναλυτικά: Έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες μέσα στο 2012 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για 742 οφειλέτες για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλύτεροι οφειλέτες και τους δεσμεύτηκε ποσό από 100.000 ευρώ και άνω (για ισόποσο χρέος), ενώ το συνολικό ποσό κατασχέσεων φθάνει τα 320 εκατ. ευρώ.

Κατασχέσεις: Για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο Δημόσιο δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.) ύψους 1,05 δις ευρώ.

Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες και τους δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από το 1,4 δις ευρώ που είναι οι δεσμεύσεις και κατασχέσεις από εφορίες, το 1,16 δις ευρώ αφορά μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.

«Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους» πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013, 15:48