Με πλαστικές «άδειες» καρέκλες στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου διαμαρτυρήθηκαν εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ, μέλη της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, θέλοντας να εκφράσουν, συμβολικά, την αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, την επόμενη ημέρα της λήξης των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, που θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.

«Θέλουμε κεφάλαιο κίνησης, μείωση ΦΠΑ, επιδότηση ενοικίου για όλο το διάστημα που είμαστε κλειστεί και να ενταχθούμε σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, στο ΕΣΠΑ, κ.τ.λ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης κ Γιάννης Φιλοκώστας. Πρόσθεσε, ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα υπάρχει και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άδειες καρέκλες μπροστά από το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην παραλία του Βόλου, διαμαρτυρήθηκαν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης της Μαγνησίας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου τους, αφού ανησυχούν ότι δεν θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, λίγες ημέρες πριν την άρση των μέτρων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι “είμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό σενάριο, που δείχνει ότι στο σύνολο της εστίασης, ενδέχεται να επαναλειτουργήσει μόλις το 20%. Περίπου το 50-60% πρόκειται για καταστήματα, που έχουν είτε μόνο εσωτερικούς χώρους, ή διαθέτουν ελάχιστο εξωτερικό χώρο. Ως τις 18 Μαΐου θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού. Αν τα κρούσματα είναι λιγοστά όπως είναι τώρα, θα είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί αυτά τα ημίμετρα που έχουν εξαγγελθεί ενδεχομένως να γίνουν πιο πραγματικά μέτρα. Η εστίαση είναι πληγωμένη. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% και 6% στο φαγητό, στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης που βρίσκεται στο 30% για τις επιχειρήσεις, αλλά και να γίνει η επιδότηση προς τους εργαζόμενους. Πρέπει να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές με πλάνο τουλάχιστον 12 μηνών. Κορονοϊό μπορεί να έχουμε και από τον Σεπτέμβριο και τα περισσότερα από τα καταστήματα λειτουργούν 12 μήνες τον χρόνο”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή φωτογραφιών: magnesianews.gr, voria.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης