«Καμία υπόθεση για την οποία έχουν γίνει συλλήψεις φυσικών προσώπων δεν έχει υπαχθεί στις τροποποιημένες διατάξεις του άρθρου 99 και δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις αυτές, ώστε να ευθύνονται για το αποτέλεσμα των μη προφυλακίσεων».

Αυτό διευκρινίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε έγγραφό που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης 15 βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Ξυνίδη. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δηλώνει ανοικτή στην τροποποίηση του άρθρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές, η υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα οδηγεί σε ασυλία μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, παρέχοντας ουσιαστικά πλήρη ατιμωρησία, και μάλιστα επικαλούνται σχετικές διαπιστώσεις του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Όπως επισημαίνουν, παρόλο που οι συλλήψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, τελικά πολλοί μεγαλοοφειλέτες αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια, επειδή έχουν προλάβει να υπαχθούν στο καθεστώς του άρθρου 99. «Εικάζεται», σημειώνουν, «ότι πλήθος περιπτώσεων επώνυμων μεγαλοοφειλετών κατέφυγαν στο άρθρο 99, όχι για να διασώσουν τις εταιρείες τους, αλλά για να αποφύγουν τη δίωξη από τους πιστωτές τους, μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη ευχέρεια ως παράθυρο αποφυγής των συνεπειών του νόμου».

Στην απάντησή του, ωστόσο, ο κ. Ξυνίδης τονίζει πως οι μη προφυλακίσεις και η επιβολή περιοριστικών όρων λαμβάνουν χώρα λόγω των συνήθων δικονομικών αιτιολογιών και σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δεν αναφέρεται ως σκεπτικό, δικαστικού λειτουργού ή δικαστηρίου, για την πρότασή του ή την απόφασή του, η τροποποιημένη διάταξη του άρθρου 99.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης