Δραματική η κατάσταση στα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011, 18:35
Δραματική η κατάσταση στα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας
Δύσκολη χρονιά φέτος εικόνα για τους χιονοδρόμους και τους επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού καθώς οι πίστες στην Ελλάδα υπολειτουργούν.

Συνολικά,20 κανόνια τεχνητής χιόνωσης λειτουργούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο (Χ.Κ.) 3-5 Πηγάδια, 3 κανόνια στο Καιμακτσαλάν , 3 κανόνια στο Πισοδέρι, 2 κανόνια στο Μέτσοβο και 1 κανόνι στη Βυτίνα, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Όσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία τόσο η ποιότητα του χιονιού είναι καλύτερη γι αυτό τα κανόνια λειτουργούν κατά την διάρκεια της νύχτας.

To Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια αν δεν είχε κανόνια θα ήταν σήμερα εντελώς στεγνό με άμεσο αποτέλεσμα την τραγική μείωση επισκεπτών στο χιονοδρομικό και στη γύρω περιοχή. Η λειτουργία των κανονιών απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, ισχυρά αντλιοστάσια και ηλεκτρισμό. Ενδεικτικά ένα κανόνι αντλεί 15 κ.μ. νερό την ώρα και στη πράξη μετατρέπει 1/3 αυτής της ποσότητας σε χιόνι.
 
Σήμερα σε μερική λειτουργία για χιονοδρομία είναι μόνο τα Χ.Κ. Παρνασσού, Καϊμακτσαλάν, 3-5 Πηγάδια, Πισοδερίου και Βασιλίτσας.
 
Στην Πελοπόννησο και τα δύο Χ.Κ., Καλαβρύτων και Μαινάλου παραμένουν κλειστά για χιονοδρομία.

Πηγή: iliatora

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011, 18:35