Έγινε παρέμβαση στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Ατρόμητος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, 10:29
Έγινε παρέμβαση στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Ατρόμητος

Τέταρτη ημέρα καταθέσεων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για τα στημένα του ποδοσφαίρου. Μετά τις καταθέσεις των Σοφοκλή Πιλάβιου, Χρήστου Σάββα, Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Αλαφούζου, η πολύκροτη δίκη των «28» για τη «Συμμορία» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με κατηγορούμενο μεταξύ άλλων και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου, με τις καταθέσεις των μαρτύρων Κύρου Βασσάρα, ο οποίος θα κληθεί να μιλήσει για όσα γνωρίζει αναφορικά με τον καταρτισμό των πινάκων διαιτησίας το καλοκαίρι του 2012, αλλά και του πρώην τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού, Τάκη Φύσσα, σχετικά με την ένορκη κατάθεση που είχε δώσει για το παιχνίδι Ολυμπιακός-Ατρόμητος. Η κατάθεση αυτή συμπεριλαμβάνεται στον φάκελο της δικογραφίας.

Καταπέλτης ο Τάκης Φύσσας

Διαβάστε όλα όσα κατάθεσε ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης και παλαιότερα τεχνικός, διευθυντής του Παναθηναϊκού, Τάκης Φύσσας. Το κείμενο παρακολουθεί τον προφορικό λόγο του μάρτυρα χωρίς παρεμβάσεις ή διορθώσεις.

«Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Σα Πίντο, μια εβδομάδα πριν από το παιχνίδι, την επομένη του αγώνα τον πήρα να ρωτήσω πως είναι, μου είπε κάποια πράγματα, τα είπα στον Αλαφούζο που τα είπε στον ανακριτή.

Όταν με κάλεσε ο ανακριτής, τα είπα, με κάλεσε ο ανακριτής, δεν πήγα μόνος μου.

Μου είπε ότι δέχθηκε πίεση πριν από το παιχνίδι να μην βάλει κάποιους παίκτες, δεν μου ανέφερε ποιος. Μου είπε ότι ήταν από τον πρόεδρο και τον διευθυντή της ομάδας και ότι αποφάσισε να φύγει μετά τον αγώνα. Είδα τον αγώνα και τον είδα στο τέλος να αποχαιρετάει τους παίκτες, την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε.

Είμαι χρόνια στο ποδόσφαιρο, αυτό θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Ο προπονητής φτιάχνει την 11άδα. Έτσι όπως μου τα μετέφερε, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση. Δεν μου είπε για ποιους λόγους έγινε αυτό. Μου είπε ότι δεν θα παίξουν 4-5 παίκτες που ήθελε να βάλει.

Αυτό που εξέλαβα ένιωσα ότι αισθάνθηκε μειωμένος και ότι έγινε παρέμβαση στη δουλειά του. Ότι έγινε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στο έργο του.

Δεν μου ανέφερε πρόσωπα, εγώ μπήκα στη διαδικασία να δω ποιοι δεν αγωνίστηκαν.

Μίλησα με Κατσουράνη, και μου είπε ότι όντως, δεν έπαιξε σε αυτό το παιχνίδι γιατί δεν ήταν έτοιμος.

Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα που βρίσκεται στη μέση τη βαθμολογίας, ένας αγώνας με τον Ολυμπιακό πάντα είναι σημαντικός.

Ούτε είχα ακούσει κάτι, ούτε υπαινίχθηκα κάτι, μετέφερα μόνο ότι μου είπε ο Σα Πίντο.

Στον ανακριτή ανέφερα ό,τι μου είπαν. Μόνος μου δεν θα πήγαινα, με κάλεσε ο ανακριτής και πήγα.

Έχω προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχω κάνει αυτά που έχω κάνει, έχω μια ζωή όμορφη με την οικογένειά μου, δεν έχω αντιδικίες, σηκώθηκα λοιπόν ένα πρωί, κατασκεύασα μια ιστορία για να δημιουργήσω προβλήματα;

Ο Ρικάρντο Σάντος μου είπε ότι, μιλώντας με τον Σα Πίντο, του είχε πει ότι είχε νιώσει κάποια πίεση και γι’ αυτό έφυγε.

Ο Φερνάντο Σάντος μου είπε ότι του μίλησε και του είπε ότι έφυγε για κάποιο λόγο.

Δεν μπορώ να σας πω για το 2011-2015. Σαν ποδοσφαιριστής σίγουρα έχω βιώσει αδικίες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται όλο αυτά τα χρόνια, αυτό υπάρχει στην αντίληψη όλων των Ελλήνων, πόσο μάλλον σε μένα που αγωνιζόμουν. Δεν μπορώ να ξέρω τι γινόταν, ένιωθα ότι οι αποφάσεις δεν ήταν σωστές. Μπορεί να έγιναν ανθρώπινα λάθη αλλά πέρναγε ότι ορισμένα λάθη μπορεί να είχαν δόλο.

Ευτυχώς έχουμε την εθνική ομάδα που κρατούσε ψηλά τη σημαία. Υπάρχει μια διάθεση να αλλάξει προς το καλύτερο το ποδόσφαιρο. Οι ξένοι διαιτητές τώρα είναι ακόμη ένα βήμα προς την καλύτερη εξέλιξη των αγώνων. Ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια έχει αδικηθεί.

Ο Τάκης Φύσσας

Απαντάει σε ερωτήσεις από τον Εισαγγελέα κ. Λακαφώση:

Δεν είχα κάτι άλλο μεμπτό στη ζωή μου για να με καλέσει ο ανακριτής. Μου είχε τηλεφωνήσει ο κ. Αλαφούζος και μου είχε πει ότι είχε πάει στον ανακριτή.

Λακαφώσης: Μου κάνει εντύπωση ότι πήγατε εξοπλισμένος στον ανακριτή, με έγγραφα. Γιατί πήγατε οργανωμένος;

Φύσσας: Τα έγγραφα αυτά τα βρήκα από το ίντερνετ. Οπουδήποτε μπορούσες να τα βρεις. Έψαξα γι’ αυτούς που θεώρησα ότι δεν έπαιξαν ενώ προηγουμένως είχαν παιχνίδια στα πόδια τους.

Λακαφώσης: Πιστέψατε όταν σας μίλησε;

Φύσσας: Επειδή είμαι ποδοσφαιριστής, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση στο έργο του. Ο Σα Πίντο όταν με πήρε ήταν πυρ και μανία γιατί έγινε παρέμβαση στο έργο του. Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές έχει συμβεί ο πρόεδρος να επεμβαίνει στο έργο του προπονητή.

Εισαγγελέας: Διατυπώθηκε ο σκοπός της παρέμβασης στον Σα Πίντο;

Φύσσας: Όχι, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση στη δουλειά του. Είναι σοβαρό. Και αυτός το ίδιο θεώρησε.

Ο Τάκης Φύσσας απαντά σε ερωτήσεις του δικηγόρου των Σπανού και Αγγελόπουλου κ. Μπαταγιάννη:

Μπαταγιάννης: Ο Σα Πίντο έφυγε τσακωμένος;

Φύσσας: Θυμάμαι ότι μου είπε, ότι τους είχα πει πως θα φύγω και έφυγα.

Μπαταγιάννης: Μετά ο Σα Πίντο ξαναπροσλήφθηκε πάλι;

Φύσσας: Ναι. Ο Σα Πίντο ξαναέκανε προπονητής στον Ατρόμητο για τους δικούς του λόγους. Είναι ένας καλός προπονητής, τώρα είναι στην πορτογαλική Μπράγκα. Ναι, ο Ατρόμητος έπαιζε ανά τρεις ημέρες εκείνη την περίοδο. Κάποιες φορές οι ομάδες κάνουν rotation σε αυτή την περίπτωση. Κάτι τέτοιο δεν μου είπε ο κ. Σα Πίντο.

Μπαταγιάννης: Τι άποψη έχετε για τον Σπανό;

Φύσσας: Έχει ένα νοικοκυρεμένο σωματείο. Πάντα ο Ατρόμητος που όλοι χαιρόντουσαν να τη βλέπουν. Προσπαθούσε ποδοσφαιρικά να πετύχει τους στόχους της ομάδας. Έχω πολύ καλή άποψη και για τον κύριο Αγγελόπουλο, είχα μαζί του κάποιες επικοινωνίες για παίκτες του Ατρόμητου που θέλαμε στην Εθνική. Έχω την άποψη ότι ήταν ένας σωστός άνθρωπος, όχι βρόμικο. Δεν μπορώ να διακρίνω αν ήταν μιλημένο το παιχνίδι. 

Δεν είχα κάνει καμία ενέργεια, πήγε ο Αλαφούζος, και μετά κλήθηκα και πήγα στον ανακριτή μετά από μισή ώρα. Η κρίση μου ήταν επηρεασμένη από όσα μου είχε πει ο κ. Σα Πίντο. Δεν ξέρω τι είπε ο Κατσουράνης στον Σα Πίντο. Με ρωτάτε για τον Κατσουράνη και τον Ολυμπιακό; Είναι αλήθεια, είναι κόκκινο πανί, έχει τα θέματά του. Πήγε ο Αλαφούζος, με πήρε τηλέφωνο, μετέφερα αυτά που μου είχε πει ο Σα Πίντο.

Μπαταγιάννης: Γνωρίζετε αν ήταν ύποπτος από την UEFA ο αγώνας;

Φύσσας: Δεν γνωρίζω πραγματικά.

Μπαταγιάννης: Γνωρίζετε αν πριν μια εβδομάδα είχε παίξει Ατρόμητος-ΠΑΟ;

Φύσσας: Θυμάμαι ναι, αυτός ο αγώνας δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έγινε.

Μπαταγιάννης: Είχατε πρόβλημα ότι δεν πάει καλά η ομάδα;

Φύσσας: Η ομάδα έκανε μια ήττα, αλλά η ήττα δεν άλλαξε προγραμματισμό και το πλάνο της ομάδας.

Μπαταγιάννης: Σας ζητήθηκαν ευθύνες γι’ αυτή την ήττα;

Φύσσας: Όχι, καμία ευθύνη.

Μπαταγιάννης: Αν δεν σας έπαιρνε τηλέφωνο, το περιστατικό ήταν τέτοιο για να πάτε από μόνος σας;

Φύσσας: Μέχρι τότε δεν είχα πάει, αν δεν με έπαιρνε δεν θα πήγαινα. Με πήρε και αναγκαστικά πήγα. Όταν με ρώτησε για την κρίση μου ο ανακριτής, εκείνη την ώρα του είπα αυτά τα πράγματα. Δεν είχα έγγραφα μαζί μου, όταν με πήρε τηλέφωνο είδα ποιοι παίκτες ήταν. Ένα κουμπάκι ήταν...

Κάποιες παρατηρήσεις

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο Τάκης Φύσσας αναφέρεται στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Ατρόμητος, που διεξήχθη στις 4 Φεβρουαρίου 2015 και έληξε 2-1 υπέρ των Πειραιωτών.

Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα πρέπει να αναφερθούν κάποιες παρατηρήσεις που προκύπτουν από το ρεπορτάζ.

Ο παλαίμαχος διεθνής άσος, όταν κλήθηκε να καταθέσει στον κ. Ανδρεάδη για την υπόθεση Σα Πίντο, ανέφερε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πορτογάλο μια εβδομάδα πριν και ισχυρίστηκε ότι του ειπώθηκε πως αυτός δέχτηκε πιέσεις για τον καταρτισμό της ενδεκάδας ενόψει αυτού του αγώνα.

Ο Φύσσας είχε συμπεράνει ότι επρόκειτο για τη μη συμμετοχή των Ναπολεόνι, Κυβρακίδη, Κατσουράνη και Πίτου Γκαρσία στο Καραϊσκάκη.

Με τη μόνη διαφορά όμως ότι οι Ναπολεόνι και  Κυβρακίδης είχαν περάσει ως αλλαγή σε αυτό το ματς, άρα είχαν αγωνιστεί, ενώ ο Κατσουράνης παραδέχτηκε αργότερα στον ίδιο τον Τάκη Φύσσα ότι όντως ήταν ανέτοιμος να αγωνιστεί.

Παράλληλα ένα ερώτημα που προκύπτει είναι το πώς εξηγείται η επάνοδος, μετά από όσα συνέβησαν, του προπονητή Πίντο στον  Ατρόμητο, όπου και επαναπροσλήφθηκε. Από τη στιγμή μάλιστα που τα πρόσωπα στην ομάδα δεν είχαν αλλάξει. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Σα Πίντο είχε καταθέσει στον ανακριτή έγγραφη δήλωση αναφέροντας σχετικά:

«Ο κ. Φύσσας συνεχίζει να ψεύδεται και να εμπλέκει πρόσωπα (Φερνάντο Σάντος, Ρικάρντο Σάντος) με τα οποία εγώ ποτέ δεν είχα καμία συζήτηση για ένα εξωπραγματικό θέμα».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, 13:26