Ρεπορτάζ : Τόνια Κανελλίδου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε καίρια ερωτήματα καλείται να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από το εξώδικο των εμπλεκομένων σωματείων εργαζομένων για την επερχόμενη μεταστέγαση των υπηρεσιών του στο κτήριο των πρώην αποθηκών «Κεράνη» στην περιοχή του Ρέντη.

Ο κύριος λόγος της μετακόμισης είναι ο περιορισμός της δαπάνης στέγασης του υπουργείου, αφού η λήξη του συμβολαίου για το νοικιασμένο κτήριο της Καραγεώργη Σερβίας έρχεται με το τέλος του έτους. Η μεταφορά, από ό,τι φαίνεται, έχει ήδη αποφασιστεί, αφού η Υπουργική Απόφαση ορίζει την παραχώρηση του κτηρίου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στο υπουργείο για τη στέγαση υπηρεσιών του.

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απόπειρα μετεγκατάστασης υπηρεσιών από το σύνολο των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία Τελωνιακών Υπαλλήλων Ελλάδος, o Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ  Ν. Αττικής και Κυκλάδων καταγγέλλουν στο εξώδικο αρχικά «τις εν κρυπτώ ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας», αφού οι διαδικασίες για τη μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου δεν αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στo site της Διαύγειας.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο τη μεταστέγαση υπηρεσιών του υπουργείου στο συγκεκριμένο κτήριο, για το οποίο κατά το παρελθόν έχει γίνει λόγος για την ακαταλληλότητά του, ενώ αφήνουν αιχμές για την αποτελεσματικότητα, λειτουργικότητα και νομιμότητα μιας τέτοιας μεταστέγασης.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζητούν το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε με αντικείμενο εργασίας την κτηριολογική μελέτη εγκατάστασης υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών σε νέο κτήριο, καθώς και αντίγραφο της τελευταίας αναθεώρησης της οικοδομικής άδειας και των μελετών στις οποίες βασίστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την καταλληλότητα του «Κεράνης».

Τέλος, στο εξώδικό τους οι εργαζόμενοι ζητούν το πιστοποιητικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολεοδομίας που εγκρίνει τη συγκεκριμένη χρήση που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε το εξώδικο

 

Δεν στεριώνει κανείς στο «Κεράνης»

Το οικοδόμημα κατασκευάστηκε το 1967 και αρκετοί, μετά την αγορά του από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), ήθελαν να στεγαστούν εκεί, ειδικά ύστερα από την απόφαση για τη μετατροπή του σε κτήριο δημόσιας διοίκησης.

Αρχικά, ενδιαφέρον εκδήλωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, όμως λόγω της μη ολοκλήρωσης της ανακατασκευής του χώρου έως τις εκλογές του 2004 δεν έγινε η μεταφορά του εκεί.  

Στη συνέχεια, επρόκειτο να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης αλλά και του ΕΟΤ. Όμως οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού αντέδρασαν και έτσι η μετακόμιση δεν έγινε ποτέ.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους αποφασίστηκε να μετακομίσουν εκεί υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι του υπουργείου αρνήθηκαν εκ νέου τη μετακόμιση, κάνοντας λόγο για την ακαταλληλότητα του κτηρίου.

Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι εάν το Υπουργείο Οικονομικών, που οδεύει προς Ελαιώνα, θα καταφέρει τελικά να ριζώσει εκεί…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης