Έκτακτη άσκηση ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων "Πυρπολητής"

Έκτακτη άσκηση ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων "Πυρπολητής"

Άργα το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαρτίου έγινε γνωστό πως ο Α/ΓΕΕΘΑ διέταξε τη διεξαγωγή έκτακτης ασκήσεως ετοιμότητας "Πυρπολητής" με αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτήν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr που επικοινώνησε με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνας, η άσκηση είχε ως στόχο την καταγραφή της άμεσης αντίδρασης των Ενόπλων Δυνάμεων σε πραγματικούς χρόνους. Την άσκηση παρακολούθησε σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης της «ομάδας Δέλτα». Οι εμπλεκόμενες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στον Σαρωνικό κόλπο και στο Μυρτώο Πέλαγος, και οι αντιδράσεις καταγράφηκαν online από τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ:

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, παρακολούθησε από τη Φρεγάτα ‘’ΣΑΛΑΜΙΣ’’, την άσκηση ετοιμότητας “ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ”, στην ευρύτερη περιοχή Σαρωνικού κόλπου και Μυρτώου πελάγους.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, ΑντιναύαρχοςΣτυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο Υπουργός διαπίστωσε την υψηλή ετοιμότητα και διαθεσιμότητα του προσωπικού και των μέσων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην άσκηση. Επίσης, σημείωσε ότι η άσκηση ετοιμότητας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» ανέδειξε το άριστο επίπεδο  διακλαδικής συνέργειας, εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ικανότητας, στο οποίο βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης και ενίσχυσης της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και  εγγυητής  της  ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο υπουργός δήλωσε:

«Είμαστε εδώ, στη Φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», για να παρακολουθήσουμε μία άσκηση ετοιμότητας, όπως την ξέρατε «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ», ουσιαστικά είναι η ενεργοποίηση της Δύναμης Δέλτα, με μια άσκηση ανακατάληψης μιας κατειλημμένης νήσου στο Ανατολικό Αιγαίο. Η προσομοίωση γίνεται στο νησί Δοκός. Διαπιστώσαμε, άλλη μία φορά, ότι το προσωπικό είναι σε εξαιρετική κατάσταση, όπως και το υλικό.

Υπήρχε μία γρήγορη ανταπόκριση απ’ όλα τα όπλα, Αυτές είναι πρόβες διακλαδικών ενεργειών και απ’ ό,τι φαίνεται η υπηρεσιακή μας ετοιμότητα και η διακλαδικότητα είναι σε άριστο επίπεδο.

Όπως ξέρετε, η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διαφύλαξη της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σε όλη την επικράτεια και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της άμεσης αντίδρασης, έγινε η σημερινή άσκηση. Θέλω να συγχαρώ το προσωπικό και όσους συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση. Ανταποκρίθηκαν ταχύτατα, ήταν πολύ ικανοί, με πολύ καλό επίπεδο».

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019, 22:02