Τριπλάσιος αριθμός παραβάσεων σχετικών με το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο βεβαιώθηκε, σε σχέση με πέρυσι, στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα ενισχυμένων ελέγχων στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Έλεγχοι γίνονται σε εισαγόμενα φορτία μέσω των αντιγράφων παραστατικών διακίνησης προϊόντων. Συγκεκριμένα, τα μεικτά κλιμάκια ελέγχουν αφενός εάν περνούν τα σύνορα τα εμπορεύματα που αναγράφονται στα παραστατικά και αφετέρου αν ο αναγραφόμενος σε αυτά τόπος προορισμού ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή εάν -όπως πολλές φορές συμβαίνει- τα προϊόντα καταλήγουν αλλού, γεγονός που επιβεβαιώνεται μέσω διασταυρώσεων με τους τελικούς αποδέκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δημήτρης Μπακατσέλος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή για την έναρξη συστηματικών ελέγχων από μεικτά κλιμάκια τελωνειακών και εφοριακών στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Κατά το ΕΒΕΘ το πρόβλημα του παρεμπορίου είναι πλέον εκτός ελέγχου και έχει τη βάση του κυρίως στη Βουλγαρία, απ’ όπου εισάγονται τα πάντα χωρίς κανέναν έλεγχο στα τελωνεία λόγω ΕΕ και χωρίς να εκδίδονται τα νόμιμα παραστατικά. Και φυσικά δεν αποδίδεται ΦΠΑ. “Δομικά υλικά πάσης φύσεως, κουφώματα, ξύλα αλλά και πέλετ, μέχρι τσιμέντα και ρούχα έρχονται από τη γειτονική χώρα ανεξέλεγκτα και ‘μαύρα’”, επισημαίνει ο κ. Μπακατσέλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτήν την περίοδο η αγορά της Βόρειας Ελλάδας πλημμυρίζει από ξύλα και πέλετ, που περνούν στο ελληνικό έδαφος χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους.

Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό, σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, η εισαγωγή ακόμη και ψωμιού, το οποίο φθάνει στην Ελλάδα με φορτηγά και διανέμεται στα πρατήρια περιοχών της μεθορίου σε μισή τιμή σε σχέση με το ελληνικό ψωμί. Επίσης, μπαίνουν στη χώρα είδη υγιεινής αλλά και έπιπλα, για να εξοπλίσουν κατοικίες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ για την τοποθέτησή τους καταφθάνουν στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης ολόκληρα συνεργεία με εργάτες από τη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια ταμεία και να πλήττονται οι νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζει ο κ. Μπακατσέλος, η προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων πρέπει να στηριχτεί από όλους τους φορείς, να επεκταθεί σε όλες τις εισόδους της χώρας, στους μεθοριακούς σταθμούς και τα λιμάνια και να εμπλουτιστεί και με άλλα “όπλα” κατά του παρεμπορίου, όπως τα ειδικά μηχανήματα (x-ray scanners), το κόστος των οποίων εκτιμάται πως μεσοπρόθεσμα θα αποδειχθεί υποπολλαπλάσιο των φορολογικών -και σήμερα διαφυγόντων- εσόδων, που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, οδηγώντας σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Πηγή: makthes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης