«Εκρηκτική» αύξηση σημείωσε το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, λόγω της αύξησης της φορολογίας των προϊόντων καπνού, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα περίπου το 20% των πακέτων που καταναλώνονται να είναι λαθραία.

Αποκαλυπτική για την έκταση που έχει λάβει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα είναι η έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ), βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των καπνοβιομηχανιών, από το 2010 και μετά, οπότε και ξεκίνησε η αύξηση της φορολογίας του καπνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 2010 η λαθραία κατανάλωση καπνικών προϊόντων ανερχόταν στο 12,6%, σκαρφάλωσε στο 15,9% το 2011, ενώ το περασμένο έτος εκτινάχθηκε στο 18,8%.

Για φέτος εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 20%. Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση καπνού επηρεάζεται πλέον από την τιμή. Ενώ στο παρελθόν η αύξηση της τιμής του προϊόντος δεν επηρέαζε τον όγκο της κατανάλωσης, τώρα η αύξηση της τιμής οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσής του, λόγω και της δεινής οικονομικής κατάστασης της πλειονότητας των νοικοκυριών.

Πάντως, η αύξηση της λαθραίας κατανάλωσης καπνικών προϊόντων ήταν κυρίως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησής τους, γι’ αυτό και πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης