Έρευνα ΚΕΠΕ για το λαθρεμπόριο καπνού

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 11:03
Έρευνα ΚΕΠΕ για το λαθρεμπόριο καπνού
«Εκρηκτική» αύξηση σημείωσε το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, λόγω της αύξησης της φορολογίας των προϊόντων καπνού, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα περίπου το 20% των πακέτων που καταναλώνονται να είναι λαθραία.

Αποκαλυπτική για την έκταση που έχει λάβει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα είναι η έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ), βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και των καπνοβιομηχανιών, από το 2010 και μετά, οπότε και ξεκίνησε η αύξηση της φορολογίας του καπνού.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 2010 η λαθραία κατανάλωση καπνικών προϊόντων ανερχόταν στο 12,6%, σκαρφάλωσε στο 15,9% το 2011, ενώ το περασμένο έτος εκτινάχθηκε στο 18,8%.

Για φέτος εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 20%. Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι η κατανάλωση καπνού επηρεάζεται πλέον από την τιμή. Ενώ στο παρελθόν η αύξηση της τιμής του προϊόντος δεν επηρέαζε τον όγκο της κατανάλωσης, τώρα η αύξηση της τιμής οδηγεί σε μείωση της κατανάλωσής του, λόγω και της δεινής οικονομικής κατάστασης της πλειονότητας των νοικοκυριών.

Πάντως, η αύξηση της λαθραίας κατανάλωσης καπνικών προϊόντων ήταν κυρίως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησής τους, γι' αυτό και πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 12:10