Αποζημίωση-μαμούθ, ύψους 250.000 ευρώ, επιδικάστηκε σε καρδιοχειρουργό για την ηθική βλάβη που υπέστη από το Ελληνικό Δημόσιο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο εν λόγω ιατρός έκανε καριέρα στο Χάρβαρντ και πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί στην Ελλάδα προκειμένου να εργαστεί ως καθηγητής σε υπό ίδρυση πανεπιστημιακή κλινική καρδιοχειρουργικής, η οποία όμως δεν λειτούργησε ποτέ!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούνιο του 1992 η γενική συνέλευση του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την ίδρυση καρδιοχειρουργικής κλινικής. Το 1993 προκηρύχθηκε η θέση και κλήθηκε ο γιατρός, ενώ στις 29 Αυγούστου 1995 ορκίστηκε καθηγητής.

Έπειτα από επτά χρόνια αναμονή και προσδοκίες (Ιούλιος 1994 έως 29 Μαΐου 2001) παραιτήθηκε και επέστρεψε πάλι στις ΗΠΑ, αφού στα αιτήματα, στα γράμματα και στις εκκλήσεις του ουδείς αρμόδιος απάντησε ποτέ. Φυσικά, γιατί η κλινική στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Νοσοκομείο ουδέποτε λειτούργησε, όπως είχε αποφασιστεί.

Η θέση στο Χάρβαρντ και το ταξίδι της επιστροφής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γιατρός ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα γενικής χειρουργικής θώρακος και αγγειοχειρουργικής, και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Εκεί εργάστηκε στο νοσοκομείο Methodist του Χιούστον και σε διάφορα πανεπιστημιακά νοσοκομεία (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Medical College of Wisconsin και Baylor College of Medicine), ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιδρύματος Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Ακόμη, δίδαξε στο Baylor College of Medicine του Χιούστον και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ αναρίθμητες είναι οι επιστημονικές μελέτες και διαλέξεις του.

Όταν έφυγε διεκδίκησε 5.000.000 ευρώ αποζημίωση. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τού επιδίκασε 250.000 ευρώ ως ηθική βλάβη (από τα 150.000 που είχε επιδικάσει το Διοικητικό Πρωτοδικείο). Το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθμό 2202/2014 απόφασή του έκρινε ότι το ποσό των 250.000 ευρώ είναι υπερβολικά υψηλό και πρέπει να μειωθεί, γι’ αυτό ανέπεμψε την υπόθεση και πάλι στο Εφετείο, για νέο προσδιορισμό του ύψους της αποζημίωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης