Αιχμές εισαγγελέως κατά του ανακριτή για τον Ψωμιάδη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 17:09
Αιχμές εισαγγελέως κατά του ανακριτή για τον Ψωμιάδη
Καταρρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς του Μάκη Ψωμιάδη, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας ταυτίστηκε πλήρως με την εισαγγελέα Αθηνά Θεοδωροπούλου, η οποία από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει την προφυλάκισή του, διαφωνώντας με τον ανακριτή, και αποφάσισε ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Καβάλας πρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές, διαπιστώνοντας τον κίνδυνο να διαφύγει στο εξωτερικό.

Αυτό που βάρυνε την κρίση του δικαστικού συμβουλίου αλλά και της εισαγγελέως ήταν το γεγονός ότι επί τρεις ολόκληρους μήνες ο Μ. Ψωμιάδης ήταν καταζητούμενος από την αστυνομία, προσπαθώντας με κάθε τρόπο ν’ αποφύγει τη σύλληψή του, κάτι που ενδεχομένως έχει σκοπό και πάλι να κάνει.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, και η εισαγγελέας η οποία επέμεινε στην προφυλάκιση του Μάκη Ψωμιάδη, στην πρότασή της αφήνει σαφείς αιχμές σε βάρος του ανακριτή Γ. Κασίμη που ζήτησε ν’ αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο ίδιος ο 9ος τακτικός ανακριτής πρότεινε σε βάρος του κατηγορούμενου την επιβολή επαχθών περιοριστικών όρων… θεωρώντας ότι συντρέχουν σε βάρος του σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ενώ παράλληλα δεν τον κρίνει ύποπτο φυγής, καίτοι ο ίδιος εξέδωσε σε βάρος του Χρ. Ψωμιάδη ένταλμα συλλήψεως, δυνάμει του οποίου συνελήφθη, και ζήτησε την έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως, το οποίο και εκδόθηκε σε βάρος του τελευταίου, ο οποίος φυγοδικούσε επί τρίμηνον. Έκανε, δε, προπαρασκευαστικές πράξεις, για να διευκολύνει τη φυγή του, εκμισθώνοντας κι άλλη οικία, ουδόλως δε προέκυψε η πρόθεσή του να εμφανιστεί ''αυτοβούλως'', ως διατείνεται».

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν για ν’ αποτρέψουν τον Μάκη Ψωμιάδη από την τέλεση νέων εγκλημάτων στο μέλλον, καθώς είναι ύποπτος φυγής, αφού υπήρξε φυγόδικος.

Πεπεισμένη η εισαγγελέας πως ο Μ. Ψωμιάδης ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Καβάλας, θεωρεί αβάσιμους τους ισχυρισμούς του, πως δεν είχε καμία εμπλοκή στους στημένους αγώνες.

Η κα Θεοδωροπούλου τονίζει ότι στο πρόσωπό του συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής από σειρά στοιχείων που διαψεύδουν όσα ισχυρίζεται. Όσον αφορά στις τηλεφωνικές συνομιλίες που ο Μ. Ψωμιάδης αμφισβητεί, η εισαγγελέας επισημαίνει:

«Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι δεν έχει γίνει συγκριτική εξέταση των φωνητικών εγγραφών, προκειμένου να δύναται να κριθεί αν η φωνή είναι πράγματι δική του κι αν διάλογοι είναι πλήρεις ή αποσπασματικοί, δεν κρίνεται βάσιμος τόσο από νομικής όσο και ουσιαστικής απόψεως, καθόσον αποδέχεται στην από 20-9-2011 απολογία του ότι έλαβαν χώρα οι διάλογοι αυτοί, απλά δίδει διαφορετική ερμηνεία από την κατηγορούσα αρχή, η δε δειγματοληψία και ταύτιση της φωνής των συνομιλούντων για τον έλεγχο της γνησιότητας αυτών δεν κρίνεται πάντοτε αναγκαία ιδία αν το περιεχόμενο των συνομιλιών επιβεβαιώνεται και από άλλα αποδεικτικά μέσα».

Επικαλούμενη τα στοιχεία της UEFA, που καταδεικνύουν με μαθηματική ακρίβεια τους στημένους αγώνες, σε κάποιους απ’ τους οποίους συμμετείχε και η ΚΑΒΑΛΑ, η εισαγγελέας επισημαίνει: «Από την επισκόπηση του καταλόγου των 40 ''χειραγωγημένων'' αγώνων, σύμφωνα με το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης της UEFA, παρατηρείται ότι η ομάδα της ΚΑΒΑΛΑΣ συναντάται 5 φορές και έρχεται τέταρτη κατά σειρά όσον αφορά στη συχνότητα εμφάνισή της, μετά την ομάδα της Ηλιούπολης (συναντάται 8 φορές), την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου (6 φορές) και την ομάδα του Εθνικού Πειραιά (6 φορές).

Σοβαρές ενδείξεις διαπιστώνει η εισαγγελέας σε βάρος του Μ. Ψωμιάδη και για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς όπως αναφέρει: «α) Έχει συσχετιστεί με πληθώρα εταιρειών, επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, αν και σπανίως συνδέεται άμεσα με εταιρείες οι οποίες του ανήκουν ''στα χαρτιά'' β) Προβαίνει σε καταβολή μετρητών για πληρωμές, τα οποία λέγεται ότι μεταφέρει σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών, αποφεύγοντας τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με σκοπό να καλύπτει τα ίχνη του.

γ) Έχει υπάρξει πολύ προσεκτικός στο να διαχωρίζει τη θέση του από εταιρείες τις οποίες προφανώς διοικεί. Αντ΄ αυτού, χρησιμοποιεί ένα δίκτυο συγγενικών προσώπων και φίλων, ώστε να ελέγχει εταιρείες οι οποίες φαίνεται ότι συνδέονται με τα ενδιαφέροντά του. Οι μέθοδοί του και το στιλ του κάνουν τη διεκδίκηση περιουσιακών του στοιχείων πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι:

-Δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του

-Προτιμά να κάνει πληρωμές με μετρητά

-Οι εταιρείες του δεν εμφανίζουν υψηλό κύκλο εργασιών

-Η φήμη του κάνει τη διεξαγωγή ερευνών στον στενό του κύκλο δύσκολη. Παρά ταύτα, μέσω της αναγνώρισης των πλέον έμπιστων συγγενών του και από μια ανάλυση των συνδεδεμένων με αυτών διευθύνσεων, της οικογένειας, των συγγενών και των εταιρειών, τις οποίες διοικεί ο τελευταίος, ο Ψωμιάδης φέρεται ως συνδεδεμένος με τις παρακάτω εταιρείες:

-Προμηθέας ΑΕ-Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Αδριανός» στην Πλάκα

-IPPOVENTURE ΑΕ-Εταιρεία, με σκοπό την εκτροφή και αναπαραγωγή αλόγων, η οποία ιδρύθηκε το 2000. Η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε ως όχημα για την απόκτηση των μετοχών της ΑΕΚ.

-SoE International-Εταιρεία, η οποία παλαιότερα ανήκε στον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ Μιχάλη Τροχανά, την οποία ο Ψωμιάδης απέκτησε κατά τη μεταβίβαση των μετοχών της ΑΕΚ

-ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ-Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται στην SUPER LEAGUE από τον Σεπτέμβριο του 2009

-«Ψωμιάδης» κατάστημα ρούχων - Το κατάστημα είναι στο πατρικό όνομα της γυναίκας του, Ελένη Σταμέλου

-Maven Real Estate- Σχετικά νεοσυσταθείσα εταιρεία στον χώρο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, στην οποία τα δύο παιδιά του είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, αντίστοιχα.

-Foinikia SA-Εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, στην οποία η γυναίκα του και τα παιδιά του είναι τα μόνα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου από το 2008

δ) Η ΠΑΕ Καβάλας είναι ένα νομικό πρόσωπο, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και μεταφοράς κεφαλαίων Όμιλος πήγε από τη Γ’ Εθνική κατηγορία στη SUPER LEAGUE μέσα σε 3 χρόνια. Ο Όμιλος φέρεται να έχει το μεγαλύτερο προϋπολογισμό στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Ο Σταύρος Ψωμιάδης, γιος του Μάκη, φαίνεται ως πλειοψηφών μέτοχος της ΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ. Είναι επίσης πρόεδρος του Ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ως ελέχθη, ο Μάκης Ψωμιάδης είναι η πραγματική δύναμη πίσω από την Καβάλα».

Η εισαγγελέας παραθέτει ακόμη αποσπάσματα συνομιλιών που διαψεύδουν τον ισχυρισμό του, πως δεν έχει σχέση με τους στημένους αγώνες.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως υπάρχει «σχετική συνομιλία του Αχιλλέα Μπέου με άγνωστο ακόμη στην ανάκριση πρόσωπο: ''μήπως έχει στήσει τίποτα με το μουστάκια εκεί πέρα και μας κάνει καμιά πλάκα μέσα κει να τον γ…, εννοώντας ξεκάθαρα τον Χρυσόστομο Ψωμιάδη, άλλοι δε πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων όπως ο Γιώργος Λυμπατσής, πρόεδρος της ΠΑΕ Κέρκυρας, επικοινωνούν με τον ''αμέτοχο κατά τα λοιπά από τα ποδοσφαιρικά πράγματα'' Ψωμιάδη και του ζητούν βοήθεια προκειμένου να χειραγωγήσουν τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις συμφερόντων τους, ενώ ο Νίκος Πατέρας, πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, του ζητά ευθέως ''να φοβίσει'' τον ψηλό Σισέ'', εννοώντας τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, ο ίδιος δε ο Ψωμιάδης τού απαντά ''…επί προσωπικού πες του εκεί θα βάλεις αυτό και αυτό. Πρόσεξε μη γίνει καμία κέντα και δεν παίξει κάποιος από αυτούς που σου έδωσα σε γ… πες του.

Μετά όλα θα κελαηδάν τα ράδια'', συμπεριφορά από την οποία προκύπτει ξεκάθαρα όχι μόνο η άμεση σχέση και επαφή του με τον χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και η πρακτική που ακολουθεί να μεταχειρίζεται συστηματικά απειλές βλάβης του επαγγέλματος των διαιτητών και παρατηρητών, άλλοτε ερχόμενος σε άμεση επαφή μαζί τους, άλλοτε, όπως στην ως άνω περίπτωση, εξαναγκάζοντας τρίτα πρόσωπα που μπορούσαν από τα πράγματα να ενεργήσουν την επιζήμια για τους βλαπτόμενους πράξη, προκειμένου να ενεργήσουν σύμφωνα με τις προθέσεις του, επιφέροντας έτσι ζημία στην περιουσία τους».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 17:28