Ρεπορτάζ: Άντζελα Πεΐτση

Ραντεβού έξω από τη Βουλή, δίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017, ημέρα που συζητείται το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, για της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Όλγα Γεροβασίλη, με την «τρομοκρατική» όπως την χαρακτήρισε η ΑΔΕΔΥ, τροπολογία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημοσίου από τους τομεάρχες, προϊσταμένους και διευθυντές όλων τμημάτων του δημοσίου, εντός δέκα ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ καθώς και των προέδρων των Ομοσπονδιών, πως «αυτή η «τρομοκρατική» τροποποίηση που κατέθεσε η αρμόδια Υπουργός κα Γεροβασίλη καθώς και όλο το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποσυρθεί και να συζητηθεί σε νέα βάση.

Ο Προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ και Πρόεδρος ΔΑΚΕ Ι.Τ., Γιάννης Πάιδας, μιλώντας για το θέμα στο zougla.gr, δήλωσε: «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και των Προέδρων όλων των ομοσπονδιών, πως αυτή η «απειλητική και τρομοκρατική τροπολογία που κατέθεσε η κα Γεροβασίλη, δεν πρέπει να περάσει. Είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά» τόνισε ο κ. Πάιδας «και ειδικά μετά το νόμο 1264/82 που θέλουν να εφαρμοστεί «τέτοια» διάταξη. Είναι μία τροποποίηση η οποία «εκβιάζει» εμμέσως όλους τους κρατικούς λειτουργούς και η οποία θα πρέπει μέσα σ΄ ένα δεκαήμερο, να εφαρμοστεί σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υποβάλλουν «έκθεση αξιολόγησης» για τους υφισταμένους τους, διαφορετικά –οι αξιολογητές προϊστάμενοι- χάνουν μελλοντικά, το δικαίωμα να υποβάλλουν σχετικό αίτημα για κάποια θέση».

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ παρουσία όλων των προέδρων των ομοσπονδιών, αποφασίστηκε όλες οι ομοσπονδίες να κινητοποιήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους και να πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ κινητοποιεί όλα το νομαρχιακά τμήματα της Ελλάδος με περιοδείες – ενημερώσεις σε όλους τους νομούς.

«Η ΑΔΕΔΥ» όπως ξεκαθάρισε ο κ. Πάιδας «ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου και μάλιστα, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, με την εισαγωγή του νομοσχεδίου με την επίμαχη τροποποίηση προς συζήτηση στη Βουλή, αποφασίσαμε συγκέντρωση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίων υπαλλήλων του Λεκανοπεδίου Αττικής, στην Πλατεία Κάνιγγος, στις 13:00 μ.μ. Μετά έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή».

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται πως η ΑΔΕΔΥ, έχει λάβει νομική κάλυψη όλων των δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης ώστε να είναι πλήρως και νομικά καλυμμένοι, με δύο καθηγητές εργατολόγους, έναν από το ΑΠΘ και έναν από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Ώστε στα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου της κα Γεροβασίλης, να δώσουν την νομική τους συμβουλή και κάλυψη των συναδέλφων οι οποίοι «απειλούνται», όπως διευκρίνισε ο κ. Πάιδας.

Σημειώνεται, πως η συζήτηση του νομοσχεδίου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα γίνει την Τρίτη στη Βουλή και η ψήφισή του, αναμένεται την Τετάρτη.

Παράλληλα και όπως είπε στο zougla.gr, ο Προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, είναι η πρώτη φορά, που δεν προηγήθηκε «καμία μα καμία» συνάντηση της Υπουργού με την ΑΔΕΔΥ για τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου. «Ζητούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και της επίμαχης διάταξης και … αν έχει διάθεση η κα Γεροβασίλη, που δε φαίνεται να έχει, συζήτησή του, από την αρχή του νόμου της αξιολόγησης. Είναι πρωτοφανές», όπως δήλωσε ο κ. Πάιδας, «πως δεν κληθήκαν «καν» καταθέσουμε τις προτάσεις μας ούτε και να πούμε τις απόψεις μας, για το φλέγον αυτό νομοσχέδιο».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του zougla.gr, δεν υπήρξε καμία συνάντηση της κα Γεροβασίλη, ούτε με τον Πρόεδρο της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργο Βερνίκο, ώστε να ζητηθεί η άποψη – θέση ούτε για το εργασιακά ούτε για το θέμα της αξιολόγησης.

Σημειώνεται πως οποιοδήποτε νομοθέτημα εισάγεται στη Βουλή – βάση συντάγματος- είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να συμμετέχει η Ο.Κ.Ε.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με το Προεδρείο της Ο.Κ.Ε. την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΝΔ, μεταξύ άλλων είχε τονίσει πως η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή είναι ένα θεσμοθετημένο βήμα διαλόγου και σύνθεσης. Και είχε αναφέρει: ««Θεωρώ, ότι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή είναι ένα θεσμοθετημένο βήμα διαλόγου και σύνθεσης. Διαλόγου και σύνθεσης που απαιτούν καλή διάθεση, αμοιβαίο σεβασμό στις απόψεις των διαφορετικών μελών και εστίαση στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Η δική μας πρόκληση για την επόμενη μέρα είναι να προτείνουμε ένα νέο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, το οποίο θα αντιμετωπίζει και τις τρεις πτυχές του διαλόγου που και εσείς πάντα τονίζετε στα δικά σας έντυπα: την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».

«Οι θεσμοί της Δημοκρατίας πρέπει να υποστηρίζονται και να ενισχύονται. Το δέντρο της Δημοκρατίας θέλει διαρκές πότισμα. Άρα θεωρώ ότι τα βασικά ζητήματα τα οποία θέτετε στην ατζέντα της συζήτησης είναι πολύ κοντά και στον δικό μας το βηματισμό. Σωστά επισημάνατε ότι η διαμόρφωση πολιτικής δεν γίνεται μόνο με συνθέσεις, αλλά και με δύσκολες επιλογές. Όμως, στη σημερινή εποχή δεν είναι εύκολο να είναι κανείς αρεστός σε όλους. Και αν είναι αρεστός σε όλους, μάλλον θα σταματήσει να είναι χρήσιμος. Και εν όψει της Δ.Ε.Θ. δεν προτίθεμαι να επαναλάβω τα σφάλματα του παρελθόντος, να προδικάσω, δηλαδή, ένα πλέγμα ακοστολόγητων και μαξιμαλιστικών προτάσεων μόνο και μόνο για να είμαι αρεστός και ευχάριστος στο εθνικό ακροατήριο» είχε επισημάνει ο Πρόεδρος της ΝΔ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης