Έφηβοι Βουλευτές: «Πρωτοφανές να μας στερείτε το δικαίωμα ψήφου»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015, 19:03
Έφηβοι Βουλευτές: «Πρωτοφανές να μας στερείτε το δικαίωμα ψήφου»
Ανοιχτή Επιστολή προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Μιχάλη Θεοχαρίδη και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο απέστειλε το σώμα της ΙΘ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την ψήφο των 18άρηδων.

«Είναι πρωτοφανές, να στερείται αυτό το δικαίωμα ακόμα και με τη δικαιολογία της αδυναμίας του Υπ. Εσωτερικών να προλάβει να καταγράψει 100.000 ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου», αναφέρεται μεταξύ άλλων.


Ολόκληρη η επιστολή:

Το σώμα της ΙΘ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων με μεγάλη έκπληξη παρατηρεί από την Πέμπτη 1/1 τις εξελίξεις σχετικά με τα εκλογικά δικαιώματα των μαθητών-πολιτών γεννημένων το έτος 1997.

Μεταφέροντας και τα συναισθήματα των συνομηλίκων μας, καθώς το θέμα δεν αφορά μόνο την Βουλή των Εφήβων, αποφασίσαμε να αποστείλουμε αυτήν την επιστολή για να δηλώσουμε την έντονη αντίθεση μας στο γεγονός ότι αυτοί οι πολίτες  δεν θα  μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αρχικά, θεωρούμε αδύνατο την στιγμή που ο ίδιος ο κύριος Υπουργός Παιδείας στο πλαίσιο των εργασιών της ΙΘ Βουλής των Εφήβων υποστήριξε την ελευθερία της νεολαίας να εκφράσει τα δικαιώματα της καθώς και να τα ασκεί υπεύθυνα όταν απαιτείται,να παραγκονίζονται τα εκλογικά δικαιώματα 100.000 περίπου μαθητών-πολιτών.

Τα εκλογικά δικαιώματα είναι ο δεύτερος άξονας του θέματος στον οποίο θέλουμε να σταθούμε. Οι γεννημένοι το 1997 σύμφωνα και με τον εκλογικό νόμο έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Είναι πρωτοφανές, να στερείται αυτό το δικαιώματα ακόμα και με την δικαιολογία (πρόφαση κατά κάποιους) της αδυναμίας του Υπ. Εσωτερικών να προλάβει να καταγράψει 100.000 ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Θέλουμε να τονίσουμε πως μέχρι την συγκεκριμένη Κυριακή-ημέρα εκλογών 25 Ιανουαρίου 2015 μεσολαβούν 15 εργάσιμες ημέρες. Είναι, λοιπόν, ακατανόητη η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διεκπεραιώσουν την καταγραφή των νέων ψηφοφόρων στους σχετικούς καταλόγους. Ακόμα και αν τελικά αυτό δεν μπορέσει να γίνει προτίνουμε να δωθεί η δυνατότητα για επί τόπου εγγραφή στο εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών. 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κάποιος που φοβάται την ψήφο των νέων.Ωστόσο, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης όλοι το ευαγγελιζόμαστε  μα πολλές φορές καταφεύγουμε σε ενέργειες που το υπονομεύουν.
 
Ελπίζουμε, να λάβετε κάθε δυνατό μέτρο έτσι ώστε να αποφευχθεί η πραγματοποίηση αυτού του απίστευτου λάθους που θέτει πολλά ερωτήματα ακόμα και για την εφαρμογή του εκλογικού νόμου αλλά και για την ίδια την εκλογική διαδικασία!

Eπίσης καλούμε οποιοδήποτε  φορέα δικαιοσύνης της χώρας να ερευνήσει το ζήτημα ως προς το νομικό πλαίσιο αυτής της “απαγόρευσης” άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων.

Τέλος,  καλούμε να αντιμετωπίσετε με την δέουσα προσοχή την παρούσα επιστολή και να μην προβείτε στην κομματικοποίηση της ή στο συμπέρασμα της υποκίνησης της από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα καθώς έχει γραφεί από μαθητές-πολίτες, 18 ετών, που αγωνιούν για το μέλλον τους.

Οι Έφηβοι Βουλευτές της ΙΘ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. 

Εκ μέρους της Βουλής των Εφήβων 

Καλούδης Γιάννης Έφηβος Βουλευτής Νομού Κέρκυρας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015, 19:13