Σημαντικές διαπιστώσεις προκύπτουν σε ότι αφορά στους αιφνίδιους θανάτους νέων ανθρώπων από καρδιολογικά αίτια.

Όπως είπε, στο πλαίσιο του Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ο κ. Άρης Αναστασάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπανίων Παθήσεων στο Ωνάσειο, κάθε μήνα καταγράφονται περίπου 15 αιφνίδιοι θάνατοι νέων στην Ελλάδα, από αυτά τα αίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αιφνίδιοι θάνατοι παρατηρούνται σε όλο τον πληθυσμό, αλλά αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως παρατηρούνται και στους νέους και εφόσον παρατηρούνται και στους νέους παρατηρούνται και στους αθλητές.

Απλά όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασάκης, ο αθλητισμός διεγείρει αυτά τα παθολογικά υποστρώματα και μπορεί πιο εύκολα να εκκληθεί μια καρδιακή αρρυθμία και να πεθάνει ο νέος.

Τονίσθηκε επίσης πως τα ποσοστά των αιφνιδίων θανάτων κυμαίνονται ανά περιοχές, ενώ σε γενικές γραμμές είναι ένα φαινόμενο που στην Ελλάδα 15 νέους το μήνα, ποσοστό όχι ασήμαντο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπανίων Παθήσεων στο Ωνάσειο, τα νοσήματα που πλήττουν τους νέους είναι εντελώς διαφορετικά, από αυτά που πλήττουν τους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη στον νεανικό πληθυσμό έχουμε τα κληρονομικά νοσήματα της καρδιάς, δηλαδή ένας άνθρωπος γεννιέται με μια ευαισθησία, που καλό θα ήταν να την ξέρει γιατί αν την ξέρει δεν κινδυνεύει να πάθει τίποτα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση και εκτίθεται σε έντονη αθλητική δραστηριότητα κινδυνεύει να του κοστίσει τη ζωή.

Ο τρόπος που μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο είναι ο προαγωνιστικός έλεγχος που μεταφράζεται στην κάρτα του αθλητή, που σημαίνει πως οι νέοι που είναι γραμμένοι σε συλλόγους θα ελέγχονται με ατομική εξέταση, οικογενειακό ιστορικό και καρδιογράφημα και εφόσον αυτά είναι εντάξει θα μπορούν να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Πηγή: cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης