"Το Χαλιφάτο είναι παρακλάδι του τουρκικού στρατού"Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης


Ενώ οι σφοδρές, πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων υπερασπιστών της εμβληματικής, για αυτούς, πόλης του Κομπανί συνεχίζονται από δρόμο σε δρόμο κι από κτήριο σε κτήριο, αιματηρές διαδηλώσεις που λαμβάνουν τον χαρακτήρα της εξέγερσης ταλανίζουν την Τουρκία.

Τα τουρκικά τανκς, παρατεταγμένα ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από το Κομπανί, παρακολουθούν τη μάχη με σβηστές τις μηχανές. Παράλληλα, τα σύνορα παραμένουν κλειστά για τους χιλιάδες Κούρδους που θέλουν να μεταβούν από την Τουρκία στη Συρία για να συνδράμουν στην υπεράσπιση της πόλης. 

Ο τουρκικός στρατός παρακολουθεί την πολιορκία του Κομπανί. Η Τουρκία δέχεται δριμεία κριτική από τη διεθνή κοινότητα για την 'ουδέτερη' στάση της.

​"Αιτία πολέμου" με την Τουρκία, αποτελεί για τους Κούρδους η περίπτωση πτώσης του Κομπάνι στα χέρια των τζιχαντιστών
 
Για τους Κούρδους, που μάχονται ουσιαστικά μόνοι τους εναντίον του παγκόσμιου κίνδυνου που ακούει στο όνομα Ισλαμικό Χαλιφάτο, η εχθρική για αυτούς στάση της γείτονος αποτελεί «αιτία πολέμου» στην κυριολεξία, με το τελεσίγραφο προς την τουρκική κυβέρνηση ότι «αν πέσει το Κομπανί, σταματάει η εκεχειρία και ξεκινάει ολομέτωπος πόλεμος εναντίον των Τούρκων» να προβληματίζει για τη δημιουργία νέας, ολικής ανάφλεξης, στη Μέση Ανατολή.

Τουλάχιστον 22 Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Τουρκία, κάποιοι από αυτούς δεχόμενοι πυρά από υποστηρικτές των τζιχαντιστών

​"Το Ισλαμικό Χαλιφάτο λειτουργεί ως παρακλάδι του τουρκικού στρατού"Το zougla.gr συνάντησε τον εκπρόσωπο του Κουρδικού Δημοκρατικού Κινήματος στη χώρα μας, Μουσλέμ Ιεμπραχέμ, στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στην οδό Αριστοτέλους, ο οποίος εμφανίστηκε ξεκάθαρος για το ποιος υποστηρίζει - σιωπηρά αλλά ουσιαστικά- το Ισλαμικό Χαλιφάτο και αναμένει να επωφεληθεί από την πτώση του Κομπανί στους τζιχαντιστές. «Το Ισλαμικό Χαλιφάτο λειτουργεί ως παρακλάδι του τουρκικού στρατού. Η Τουρκία τους υποστηρίζει, πολλές φορές και απροκάλυπτα, χρηματικά, με όπλα, με νοσηλεία, με εκπαίδευση, ενώ εμποδίζει τη μετακίνηση των δικών μας στο πεδίο της μάχης, αλλά και την ανθρωπιστική βοήθεια στους εκατοντάδες τραυματίες μας», υποστηρίζει.

«Στις διαδηλώσεις στην Τουρκία, τζιχαντιστές με την πλήρη υποστήριξη της αστυνομίας σκοτώνουν τους Κούρδους που διαμαρτύρονται. Δεν είναι κρυφό. Η Τουρκία παρέχει στο Ισλαμικό Χαλιφάτο αυτό που δεν έχει από αλλού -πολιτική κάλυψη. Προτιμάει να έχει στα σύνορά της το Χαλιφάτο, παρά ένα δημοκρατικό κουρδικό καντόνι», εκτιμάει ο ιατρός στο επάγγελμα, Μουσλέμ Ιεμπραχέμ.


Εξηγώντας το όραμα των αγώνων του κουρδικού έθνους για εκδημοκρατισμό ολόκληρης της περιοχής και «κατάργηση όχι των συνόρων στο χάρτη, αλλά στο μυαλό», με εμφανή αγωνία για τις καταιγιστικές και δραματικές εξελίξεις στη γη των ομοεθνών του, ο Μουσλέμ Ιεμπραχέμ προειδοποιεί: «Ενώ ο Ερντογάν θα μπορούσε να γραφτεί στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έλυσε το κουρδικό με ειρηνικό τρόπο, θα μπει στην ιστορία ως υποστηρικτής του Χαλιφάτου, γυρνώντας μας 2.000 χρόνια πίσω! Ο στόχος του δεν είναι άλλος από την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας»...

​"Τζιχαντιστές, με την υποστήριξη της τουρκικής αστυνομίας, σκοτώνουν τους Κούρδους διαδηλωτές"

Καταλήγοντας, ο Μουσλέμ Ιεμπραχέμ κρούει εμφατικά τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «το Κομπάνι είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ενώ ερωτώμενος αν θα χρειαστεί χερσαία επέμβαση με τη συμμετοχή και άλλων κρατών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, εμφανίζεται σίγουρος και... υπερήφανος: «Οι Κούρδοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όπλα μόνο θέλουμε, ίσως και βοήθεια στην εκπαίδευση των μαχητών μας. Έχουμε αποδείξει, με την απελευθέρωση ήδη πολλών περιοχών από τους τζιχαντιστές, ότι μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και μόνοι μας»...

'Οι Κούρδοι πολεμούν για το καλό όλης της ανθρωπότητας', επισημαίνει ο Μουσλέμ Ιεμπραχέμ

Διαβάστε ακόμη: Δυσαρέσκεια για τον ρόλο της Τουρκίας
Κούρδοι διαδηλώνουν στα Προπύλαια για τη σφαγή του Κομπανί
Κλείνουν τα μάτια για τη σφαγή στο Κομπανί

Το Ισλαμικό Κράτος στη Δύση
H Tουρκία αποκλείει μια χερσαία επέμβαση στο Κομπανί
«Απόπειρα υπονόμευσης οι φιλοκουρδικές διαδηλώσεις»
Ο αφανισμός των Γεζίντι


 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014, 22:11