Ρεπορτάζ: Πέτρος Σιδερέας
Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωποι με το αδυσώπητο πογκρόμ που έχουν εξαπολύσει εδώ και έναν μήνα περίπου εναντίον τους οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι Γεζίντι αντικρίζουν τον αφανισμό κατάματα. Πρόκειται για μια θρησκευτική μειονότητα 750.000 ανθρώπων συνολικά, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να κατοικεί στο όρος Σίντζαρ του βορειοδυτικού Ιράκ, σε περιοχές δηλαδή όπου οι μαχητές έχουν έντονη παρουσία.

Στη διαχρονικά παρεξηγημένη μειονότητα έχει ουκ ολίγες φορές ξεσπάσει μέσω σφαγών ο φονταμενταλισμός οργανώσεων τζιχαντιστών, οι οποίες έχουν επικηρύξει τους Γεζίντι ως «σατανιστές», λόγω του ανάδελφου χαρακτήρα της θρησκείας τους, την οποία μυστικιστικά έχουν διαφυλάξει στο βάθος των αιώνων.

Με τακτικές και μη επιδρομές, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εγκλωβίσει τους Γεζίντι στο όρος Σίντζαρ και στις γύρω περιοχές, μη επιτρέποντάς τους να καταφύγουν στο κουρδικό τμήμα της χώρας, ενώ διαπράττουν εναντίον τους γενοκτονία, σφαγιάζοντας τους άνδρες και τα παιδιά, και πουλώντας τις γυναίκες σε Σύρους στρατιώτες και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής περίπου το 15% του συνολικού ποσοστού των Γεζίντι του Ιράκ έχει εγκαταλείψει τα εδάφη της χώρας βρίσκοντας καταφύγιο κατά κύριο λόγο στη γειτονική Συρία. Κάποιες εκατοντάδες Γεζίντι έχουν καταφύγει τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ελλάδα, όπου διαμένουν ανά δεκάδες σε σπίτια, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι πλέον δεν έχουν να περιμένουν τίποτα και από κανέναν. Αποκομμένοι από τις οικογένειές τους, πολλά μέλη των οποίων έχουν δολοφονηθεί μπροστά στα μάτια τους, στοιβάζονται ανά δεκάδες σε μικρές κατοικίες σε περιοχές της Αθήνας, βυθισμένοι στην απόγνωση και ζητώντας μια έστω προσωρινή φιλοξενία στην πόλη, καθώς δεν σκοπεύουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, λέγοντας πως γνωρίζουν την αδυναμία της χώρας να τους υποστηρίξει σε επίπεδο υποδομών.

Σε μία μικρή μονοκατοικία στην περιοχή του Αιγάλεω ζουν περίπου 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 παιδιά, εκ των οποίων τα πέντε έχουν χάσει τους γονείς τους.

Ο Ριζβάν, 19 ετών, βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 8 Ιουλίου, αγνοώντας τα ίχνη ολόκληρης της οικογένειάς του, τα μέλη της οποίας ανησυχεί ότι δολοφονήθηκαν από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο όρος Σίντζαρ.

Παρακολουθήστε πώς περιέγραψαν τη δική τους ιστορία οι πρόσφυγες Γεζίντι στο zougla.gr:

Oι Γεζίντι είναι μία μειονότητα υπό διωγμό. Έχουν ζήσει απίστευτες ωμότητες από τους ακραίους τζιχαντιστές. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει να τους βοηθήσει ώστε να μην απελαθούν, αναφέρει η κα. Καίτη Κεχαγιόγλου στο zougla.gr.

Ακούστε τι δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα:

*Ευχαριστούμε τον Σύρο δημοσιογράφο Ζουά Ακάς για τη διερμηνεία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης