Του Κώστα Μπετινάκη 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιματοχυσία στο Κομπανί με την Τουρκία να παραμένει αμέτοχη και άπραγη…Το τουρκικό Κοινοβούλιο ήδη έχει ψηφίσει υπέρ της αποστολής στρατευμάτων στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση, διστάζει να αναμειχθεί ενεργά στην μάχη – μια ανάσα από τα σύνορά της- για να βοηθήσει τους Κούρδους υπερασπιστές της συριακής πόλης Κομπανί.

Ο δισταγμός αυτός επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Η κυριότερη: Οι βαθύτερες ρίζες της τουρκο-κουρδικής διαμάχης και το αντάρτικο του ΡΚΚ, που περιπλέκει την κατάσταση.


(Η μαύρη σημαία του Χαλιφάτου κυματίζει κοντά στα τουρκικά σύνορα στις παρυφές του Κομπανί)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία έχει κοινά σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία μήκους 1.200 χιλιομέτρων, και ήδη έχει δεχθεί κύμα προσφύγων από τις δύο χώρες που ξεπερνά το ενάμιση εκατομμύριο άτομα.

Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει στην μεθόριο αυτή μονάδες τεθωρακισμένων. Αλλά η τουρκική κυβέρνηση φοβάται πως οι συντονισμένοι από τις ΗΠΑ αεροπορικοί βομβαρδισμοί, αν δεν συνοδεύονται από πολιτική στρατηγική, θα ενισχύσουν τόσο τον Άσαντ, όσο και τον κουρδικό αλυτρωτισμό με τις στενές σχέσεις ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας.


(Τουρκικά άρματα μάχης στα σύνορα με τη Συρία)

Οι Κούρδοι της Τουρκίας μάχονται εδώ και τρεις δεκαετίες για την αυτονόμησή τους. Αυτή τη χρονιά έχει επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το ΡΚΚ, με τους περισσότερους Κούρδους αυτονομιστές μαχητές να έχουν περάσει τα σύνορα στη γειτονική Συρία και Ιράκ.

Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει την 1η Οκτωβρίου, στον λόγο του για την έναρξη των εργασιών της νέας συνόδου του τουρκικού Κοινοβουλίου: «Η Τουρκία θα πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου και άλλων ένοπλων ομάδων στην περιοχή εμμένοντας ωστόσο στο στόχο της να δει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ να απομακρύνεται από την εξουσία».

Και είχε προσθέσει: «Στις προτεραιότητές μας είναι η απομάκρυνση από την εξουσία του παρόντος καθεστώτος στη Συρία, όσο και η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής, με την ενθάρρυνση δημιουργίας συνταγματικής κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες της».

Σε επίσκεψή του σε στρατόπεδο προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, ο Ερντογάν προχθές δήλωσε: «Είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι σε οποιαδήποτε συνεργασία στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως η Τουρκία δεν είναι η χώρα που προωθεί προσωρινές λύσεις τις οποίες ενδεχομένως θα εκμεταλλεύονταν άλλοι».


(Το Κομπανί βομβαρδίζεται συνεχώς από το Χαλιφάτο)

Χτες όμως, ο πρόεδρος Ερντογάν, προειδοποίησε πως το Κομπανί (Ayn al-Arab η αραβική ονομασία του), πέφτει στα χέρια των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου φαίνεται που ακριβώς γίνεται και το «μεγάλο παζάρι». Η τουρκική διπλωματία δείχνει ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Άγκυρας στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου, θα πρέπει να έχει ανταλλάγματα.

Η ευρύτερη περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα:

-Τόσο το Ιράκ όσο και η Συρία, βρίσκονται σε διαδικασία δομικών αλλαγών -λόγω εμφύλιας διαμάχης- στην κρατική τους υπόσταση.

– Αυτό ακριβώς περιπλέκει τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνηση που προσπαθεί να αποφύγει ενθάρρυνση στον ασυγκράτητο κουρδικό εθνικισμό.

-Την ένταση επιτείνει η θρησκευτική διαμάχη Σιιτών –Σουνιτών, αλλά και μεταξύ των εξτρεμιστών ισλαμιστών Σουνιτών του Χαλιφάτου, με τους άλλους Σουνίτες των αραβικών κρατών.

Ο πόλεμος στο κουρδικό Κομπανί, δίπλα στα τουρκικά σύνορα, εντείνει τις αμφιταλαντεύσεις στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία φοβάται τις επιπτώσεις από την στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων μαχητών.


(Κεμάλ Κιλισντάρογλου)

Υπάρχει και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι: Ο επικεφαλής του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλισντάρογλου, προειδοποίησε την κυβέρνηση Νταβούτογλου, «να μην συμμετάσχει η χώρα στον φτηνό πόλεμο στη Συρία, ενισχύοντας του Κούρδους στο Κομπανί, πέραν ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Κιλισντάρογλου, σε συνέντευξή του στην «Hürriyet Daily News», τάχθηκε εναντίον της εισόδου τουρκικών στρατευμάτων σε συριακό έδαφος και υποστήριξε πως την άποψη αυτή συμμερίζεται και η στρατιωτική ηγεσία.

Ο Κιλιστάρογλου είπε ακόμη πως όπως πιστεύει η τουρκική κυβέρνηση, εξακολουθεί να βοηθά το Ισλαμικό Χαλιφάτο του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL). Όπως είπε έχει στοιχεία για τουρκικά χρήματα και εφόδια τουρκικής προέλευσης προς του τζιχαντιστές. Και πρόσθεσε ότι εκπρόσωπός τους το έχει επιβεβαιώσει ανοικτά.

Στο σημείο αυτό επιβεβαιώνεται και ανάλογη δήλωση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάντεν, ο οποίος υποχρεώθηκε να την ανακαλέσει προκειμένου να μην υπάρξει βλάβη στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις σε μια κρίσιμη περίοδο.

Επίσης ο Κιλισντάρογλου αποκάλυψε ότι μαχητές του Χαλιφάτου που τραυματίστηκαν σε μάχες νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος δεν αμφισβήτησε ότι «για ανθρωπιστικούς λόγους θα πρέπει να περιθάλπονται οι τραυματίες όλων των αντιμαχόμενων μερών», αλλά τόνισε ότι κατόπιν θα πρέπει να συλλαμβάνονται αντί να τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης».

Αναταραχές στην Τουρκία

Υπό πολιορκία το Κομπανί

Τραυματίας Κούρδος έπειτα από διαδήλωση για την 'απραξία'

Επεισόδια στην Άγκυρα

Η «προφητεία» Οτσαλάν

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε προειδοποιήσει ότι έαν το κουρδικό Κομπανί πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία, η ειρηνευτική διαδικασία Κούρδων και Άγκυρας θα περιέλθει σε τέλμα. Με τον πιο αιματηρό τρόπο, οι τουλάχιστον 14 νεκροί στους δρόμους της Τουρκίας επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο για την Άγκυρα, η οποία όμως παρακολουθεί άπραγη τις εξελίξεις στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Eντείνονται οι επιδρομές κατά των τζιχαντιστών γύρω από το Κομπανί

Κουρδικός ξεσηκωμός

Νεκροί Κούρδοι και στην Τουρκία σε διαδηλώσεις κατά της «απραξίας»

Ειρηνική παρέμβαση Κούρδων στην Αθήνα για το Κομπανί

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης