Βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις Κούρδων σημειώθηκαν την Τρίτη σε όλη την Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Αφορμή των διαδηλώσεων η μέχρι στιγμής άρνηση της Τουρκίας να στηρίξει στρατιωτικά τους Κούρδους μαχητές που συγκρούονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι στα σύνορα με την Τουρκία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μεγαλύτερου κουρδικού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και των μεγάλων πόλεων στα νοτιοανατολικά της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει στρατιωτικά τους Κούρδους του Κομπάνι, της πόλης που κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ισλαμιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας 25χρονος σκοτώθηκε στην πόλη Μους, όπου άλλος ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι συνθήκες του θανάτου του 25χρονου άνδρα παραμένουν ασαφείς. Η εφημερίδα Hürriyet ανέφερε ότι δέχτηκε πυρά από αγνώστους ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο που εκτόξευσε η αστυνομία.

Στην «πρωτεύουσα» των Κούρδων της Τουρκίας, το Ντιγιάρμπακιρ, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του ισλαμιστικού κόμματος Χούντα-Παρ και Κούρδων διαδηλωτών, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

Το βράδυ της Δευτέρας το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κάλεσε τους Κούρδους όλης της χώρας, το 20% του πληθυσμού (15 εκατομμύρια άνθρωποι) να κινητοποιηθούν εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ και εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερντογάν: «Απαραίτητη η χερσαία επέμβαση»

Βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στην Άγκυρα, την Αττάλεια, τη Μερσίνη και τα Άδανα καθώς και στην επαρχία Σιίρτ όπου οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πολλά κτήρια και οχήματα. Οι τοπικές αρχές κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ντιγιάρμπακιρ, σε πολλές συνοικίες του Μαρντίν και στην πόλη Βαν, στα ανατολικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά έκανε έκκληση για ηρεμία. «Η βία δεν είναι λύση (…) δεν είναι αποδεκτή» είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας: «Αυτές οι παράλογες αντιδράσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως (…) διαφορετικά θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες».

Επίσης στο Παρίσι, περίπου 200 Κούρδοι διαδήλωσαν κοντά στο προεδρικό μέγαρο διαμαρτυρόμενοι για την «απραξία» της διεθνούς κοινότητας. Κρατώντας σημαίες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και πανό με τη φράση «Είμαστε όλοι μας Κομπάνι» οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε μια λεωφόρο που οδηγεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι διαδηλωτές, που ζητούσαν να εξοπλιστούν οι Κούρδοι μαχητές, αποχώρησαν λίγο αργότερα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Μια παρόμοια κινητοποίηση, στην οποία μετείχαν περίπου 1.000 άνθρωποι, έγινε νωρίτερα και στη Μασσαλία.

OHE: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υπερασπιστεί το Κομπάνι

Εν τω μεταξύ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να δράσει άμεσα για να υπερασπιστεί την πόλη Κομπάνι η οποία πλέον κινδυνεύει άμεσα να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο κόσμος, όλοι μας, λυπούμαστε βαθύτατα που το ΙΚ είναι σε θέση να καταλάβει μια πόλη την οποία υπερασπίζονται με τόσο θάρρος αλλά πλησιάζει στο σημείο να πέσει. Πρέπει να δράσουμε τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στάφαν ντε Μιστούρα. Πρόσθεσε δε πως η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να την υπερασπιστεί.

«Η διεθνής κοινότητα δεν γίνεται να ανεχτεί να πέσει άλλη μια πόλη στα χέρια του ΙΚ», υπογράμμισε.
Η πτώση του Κομπάνι θα αποτελούσε μια σημαντική νίκη για τους εξτρεμιστές, που έτσι θα έθεταν υπό τον έλεγχό τους ένα μεγάλο μέρος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία. Αραβικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ κοντά στο Κομπάνι. Σύμφωνα με τον Μιστούρα, οι Κούρδοι της περιοχής πολεμούν με ελαφρύ οπλισμό ενώ το ΙΚ διαθέτει άρματα και ολμοβόλα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης