Ικανοποιημένοι οι δικηγόροι για την κατάργηση του περίφημου προγράμματος τηλεκατάρτισης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 13:03
Ικανοποιημένοι οι δικηγόροι για την κατάργηση του περίφημου προγράμματος τηλεκατάρτισης

Ικανοποιημένοι για την κατάργηση του περίφημου προγράμματος τηλεκατάρτισης, αλλά ανήσυχοι για την επαναλειτουργία έστω και περιορισμένη των δικαστηρίων, στις 27 Απριλίου, με την ασφαλή τήρηση των απαραίτητων προληπτικών μέτρων που θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας, δηλώνουν οι δικηγόροι, οι οποίοι καθιστούν σαφές πως σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους. Από την επομένη κιόλας της επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, δηλ. στις 28 Απριλίου, οι δικηγόροι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αποχή μέχρι και τις 5 Μαΐου, εάν διαπιστωθεί από τα κατά τόπους ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ότι δεν είναι ασφαλείς οι συνθήκες και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στα δικαστήρια.

«Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των τραπεζών και των επιχειρήσεων» επισημαίνει με νόημα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, αναμένοντας τις επίσημες απαντήσεις των αρμόδιων υγειονομικών φορέων, μετά την επιστολή που απέστειλε στον ΕΟΔΥ, ζητώντας να πληροφορηθεί την επιστημονική άποψή τους αλλά και τα συγκεκριμένα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η ανάγκη οικονομικής στήριξης του ιδιαίτερα πληττόμενου κλάδου των δικηγόρων και σημειώνεται χαρακτηριστικά:

1. Το δικηγορικό σώμα τάσσεται υπέρ της ασφαλούς επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, με βάση τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και την τήρηση συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων γενικής και ατομικής προστασίας, που θα εγγυώνται την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και θα διασφαλίζουν την δημόσια υγεία.

Η Συντονιστική Επιτροπή, σε υλοποίηση της χθεσινής απόφασης της Ολομέλειας, απέστειλε σήμερα στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς (ΕΟΔΥ, Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού) επιστολή, με την οποία ζητά να πληροφορηθεί εάν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη τους για την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και τη περιορισμένη επαναλειτουργία των Δικαστηρίων και σε καταφατική περίπτωση, τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας.

Αναμένουμε την απάντησή τους. Ενόψει της επαναλειτουργίας των υποθηκοφυλακείων και των δικαστηρίων από 28.4.2020, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αφού ενημερωθούν, από τους προϊσταμένους των οικείων δικαστικών σχηματισμών και τους υποθηκοφύλακες της περιοχής ευθύνης τους, για τα ληφθέντα από την Πολιτεία προληπτικά μέτρα και για τη διάθεση ή μη των αναγκαίων υλικών γενικής και ατομικής προστασίας από το Υπουργείο, να συνεδριάσουν για τη λήψη αποφάσεων.

Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, προτείνεται η αποχή από τα καθήκοντά μας από 28 Απριλίου μέχρι και 5 Μαΐου.

Στο διάστημα αυτό, το δικηγορικό σώμα θα είναι στη διάθεση της Πολιτείας να συζητήσει, με συγκεκριμένες προτάσεις, για την ασφαλή επαναλειτουργία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα. Η δημόσια υγεία προέχει των συμφερόντων των Τραπεζών και των επιχειρήσεων.

2. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένα, για την κατάργηση του προγράμματος «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων. Αναμένει από την Κυβέρνηση την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την οικονομική στήριξη των επιστημόνων-δικηγόρων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020, 13:47