Την ικανοποίησή του για τη διάταξη που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ), εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου.

«Η δημόσια χρήση και εμπορία ναρκωτικών, είναι πρόβλημα για την πόλη. Υπάρχουν χώροι στην πόλη, μεταξύ των οποίων και το πνευματικό κέντρο του δήμου, ο πεζόδρομος της οδού Μασσαλίας, όπου γίνεται δημόσια χρήση ναρκωτικών. ‘Ανθρωποι πεθαίνουν, άνθρωποι που εμφανίζουν μια εικόνα εξαθλίωσης, προβαίνοντας σε πράξεις χρήσεις», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε ότι «οι φοιτητές είναι στην κυριολεξία, αποσβολωμένοι, που αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι τρόποι αντιμετώπισης της δημόσιας χρήσης ναρκωτικών, της μείωσης της βλάβης, της αποτροπής, είναι η στεγνή μέθοδος, που εφαρμόζεται στο ΚΕΘΕΑ και 18 ‘Ανω, είναι η μέθοδος χρήσεως υποκαταστάτων, όπως η μεθαδόνη που επί υπουργίας Λοβέρδου, πήγε στα νοσοκομεία και χρειάστηκε να δώσω μάχη για να πάει και στο δημοτικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ. Το τελευταίο στάδιο για τους ανθρώπους που κάνουν δημόσια χρήση ναρκωτικών, άνθρωποι στην κυριολεξία άστεγοι, σε εξαθλιωμένη κατάσταση, είναι οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης», είπε ο Γιώργος Καμίνης και επισήμανε ότι από το 2014 είχε ζητήσει τη δημιουργία και λειτουργία των ΧΕΧ.

«Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης λειτουργούν σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, σε πολλές πρωτεύουσες και σε μεγάλες πόλεις. Προ ημερών διάβασα ότι ο δήμαρχος Ν. Υόρκης σκοπεύει να δημιουργήσει καμιά 15αριά τέτοια κέντρα», είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και αποκάλυψε ότι είχε απευθύνει επιστολή στον υπουργό Υγείας και στον Πρωθυπουργό επισημαίνοντας την ανάγκη για τους ΧΕΧ.

«Χαίρομαι που έρχεται αυτή η διάταξη. Έρχεται καθυστερημένα κατά τη γνώμη μου, και η καθυστέρηση αυτή είναι σημαντική γιατί έχουν χαθεί ζωές. Η διάταξη προβλέπει ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή, αλλά επιτέλους, χαιρετώ το γεγονός ότι ελήφθη αυτή η απόφαση. Επίσης χαιρετώ το γεγονός ότι τρεις υποψήφιοι, για τη δημαρχία της Αθήνας, έχουν υιοθετήσει αυτή την ιδέα», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης