Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

Τρεις ημέρες έχουν περάσει και τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Zvezda» αποκάλυψε μία περίεργη υπόθεση που αφορά σε ελληνόκτητο πλοίο που φέρει το όνομα «Panomaris» και το οποίο κατελήφθη την περασμένη Πέμπτη στις ακτές της Λιβύης.

Πρόκειται για ελληνικό φορτηγό πλοίο με πλήρωμα τρεις Ρώσους, πέντε Ουκρανούς και έναν Έλληνα υπήκοο.

Το τηλεγράφημα του «Zvezda» ήταν λακωνικό: Το ελληνικό πλοίο «Panomaris» στο οποίο επέβαιναν εννέα άνθρωποι, ανάμεσα τους ένας Έλληνας υπήκοος, τρεις Ρώσοι και πέντε Ουκρανοί, συνελήφθη στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To δίκτυο επικαλέστηκε τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σεβαστούπολης, Πάβελ Μπουτσάι, τονίζοντας ότι δεν είναι σαφές ποιες αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πλοίου και για ποιον λόγο.

Τι συμβαίνει πραγματικά με το πλοίο;

Από τη στιγμή που ακινητοποιήθηκε το πλοίο στις ακτές της Λιβύης, της χώρας που ταλανίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο και τα αποθέματά της σε πετρέλαιο πάντα αποτελούσαν το μήλον της έριδος για τους μεγάλους παίχτες στην παγκόσμια σκακιέρα, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του zougla.gr, η υπόθεση περιπλέκεται περισσότερο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω πλοίο «συνελήφθη» με την υποψία για πιθανή κατασκοπεία.

Με αφορμή την ύπαρξη ενός Έλληνα υπηκόου στο κατάστρωμα του «Panomaris» αλλά και την εξέλιξη του θρίλερ, συνεχίσαμε την έρευνα για την υπόθεση. Αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για την πορεία του πλοίου. Ψάξαμε, λοιπόν, στον ιστότοπο «marine traffic» αλλά μάταια. Το σήμα δεν υπήρχε.

Η φερόμενη πλοιοκτήτρια εταιρεία εμφανίζει να έχει έδρα τα Άνω Λιόσια, αλλά τα τηλέφωνα επικοινωνίας δεν ισχύουν.

Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς θέτοντας το ερώτημα γιατί δεν αποκαλύπτεται το δρομολόγιο του πλοίου για να λάβουμε την απάντηση ότι το σύστημα AIS που εκπέμπει το σήμα είναι απενεργοποιημένο.

«Ακόμη και οι λαθρέμποροι, προκειμένου να αποκρύψουν το στίγμα τους, τοποθετούν μία κατσαρόλα πάνω από το σύστημα και έτσι χάνεται το σήμα», αναφέρει έμπειρη πηγή σε θέματα ναυσιπλοΐας.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά δήλωσε άγνοια για το συμβάν. Απευθυνθήκαμε και στο Υπουργείο Εξωτερικών, όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια σχετική ανακοίνωση για την τύχη του Έλληνα.

Πάντως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, οι λιβυκές Αρχές συνέλαβαν το πλήρωμα του πλοίου-φαντάσματος με υπόνοιες για την κρυφή ταυτότητα των Ρώσων μελών του. Προς ώρας ενισχύεται το σενάριο της κατασκοπείας και απομακρύνεται αυτό του λαθρεμπορίου καυσίμων ή όπλων, καθώς, όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, το φορτίο του πλοίου συνοδεύεται από τα απαιτούμενα παραστατικά.

H είδηση όπως μεταδόθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ:

Ρωσικές και ιταλικές εφημερίδες ανήρτησαν σχετικά άρθρα για το ελληνικό πλοίο που παραμένει στη Λιβύη.

Στην Ελλάδα, η είδηση αρχικά μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπόθεση, πάντως, παραμένει ανοιχτή…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης