Το κατώφλι της Εισαγγελίας Διαφθοράς πέρασε ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Novartis.

Η κατάθεση του κ. Σαλμά θεωρείται σημαντική, καθώς ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας επί ΝΔ, το 2012, ήταν ο πρώτος που παρήγγειλε εσωτερικό έλεγχο για μη διαφανείς διαδικασίες στη φαρμακευτική εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχική εντολή του τότε υπουργού ήταν να ερευνηθεί η υπόθεση εντός 90 ημερών, ωστόσο υποβλήθηκε πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων μέσα σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό», και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Πράγματι, τον Ιανουάριο του 2013 υποβλήθηκε νέο πόρισμα, το οποίο, όμως, φέρεται να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαλμάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά τη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας, ακολουθώντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής μας, έλαβα μέτρα μεγάλης περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, από 4 δις ευρώ το 2011 στα 2,3 δις ευρώ το 2013. Οι αποφάσεις αυτές περιόρισαν δραστικά τα κέρδη πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Novartis.

»Με δική μου πρωτοβουλία ενημέρωσα την κυρία Ράικου για να τη διευκολύνω με την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου στην έρευνα που διεξάγει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης