Το εδώλιο του κατηγορουμένου και πάλι, παρά την αθώωσή τους, δείχνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Μωϋσίδης στα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν τεράστια ζημιά του περιβάλλοντος, στην περιοχή της Κοζάνης, όπου ανιχνεύτηκε εξασθενές χρώμιο και μάλιστα σε  υψηλές συγκεντρώσεις, στο νερό το οποίο πίνουν οι κάτοικοι.

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίστηκε  στο πόσιμο νερό των κοινοτήτων, Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου  και Ακρινής της  Κοζάνης, όπου βρέθηκε το εξασθενές χρώμιο το οποίο φέρεται ότι προερχόταν από την παραγόμενη τέφρα   στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό  Αγίου Δημητρίου, που απέχει περίπου 15 χλμ. βορειοανατολικά της Κοζάνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Μωϋσίδης, άσκησε αναίρεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Δυτικής Μακεδονίας με την οποία αθωώθηκαν τα στελέχη της ΔΕΗ για το αδίκημα  της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή της Κοζάνης, καταλογίζοντας έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας στο σκεπτικό της. απόφασης.

Για την υπόθεση είχαν υποβληθεί μηνύσεις  το 2013 από τους προέδρους των τοπικών Κοινοτήτων, ενώ κατηγορούμενοι βρέθηκαν τρεις διευθυντές της ΔΕΗ για υποβάθμιση περιβάλλοντος και για κακή διαχείριση της τέφρας, που μόλυνε τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή του Ελλησπόντου. 

Οι δύο από αυτούς αθωώθηκαν ωστόσο ομόφωνα και ο τρίτος απηλλάγη, λόγω παραγραφής. Ωστόσο, πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί οι δύο πρώην διευθυντές της ΔΕΗ, είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 18 μηνών, για πλημμελή επιτήρηση και μέριμνα κατά την ασφαλή μεταφορά της τέφρας, που είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στα νερά της περιοχής, ενώ ο τρίτος, σε φυλάκιση 8 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελική απόφαση για το εάν θα δικαστούν εκ νέου ή όχι θα πάρει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης