To σύστημα ασφαλείας C4I έχει κάνει τους εμπλεκόμενους σ’ αυτό,  να αισθάνονται «ανασφαλείς». Η εισαγγελική έρευνα προχωρά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ γίνεται προσπάθεια χρονολογικής αντιστοιχίας των εμβασμάτων με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα  το καλοκαίρι του 2004.

Ο πρώην Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που χειρίστηκε προσωπικά την υπόθεση C4I, σε αποκλειστική του συνέντευξη στη zougla.gr, δηλώνει με απόλυτο ύφος: «Όποιος έχει πάρει έστω και ένα ευρώ από τη SIEMENS, να αποκαλυφθεί».                                                                                                             

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμαρτωλή ιστορία του C4I  

Όταν ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανέλαβε τη θέση του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης τον Απρίλιο του 2004,  διαπίστωσε ότι το σύστημα ήταν έτοιμο κατά 5%!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τους 100 πυλώνες για το TETRA, βασικό υποσύστημα του C4I που αφορά στην ενδοεπικοινωνία των σωμάτων ασφαλείας στην περιοχή της Αττικής, είχαν συνδεθεί μόνο οι 10. Από τις 174 υποδομές επί των οποίων θα τοποθετούνταν τμήματα του C4I, είχαν παραδοθεί μόνο οι 4 !

H σύμβαση είχε υπογραφεί το Μάιο του 2003 και σύμφωνα μ’ αυτήν,  θα έπρεπε το σύστημα να παραδοθεί ένα χρόνο μετά έτοιμο «με το κλειδί στο χέρι».  Αντ’ αυτού, η δοκιμή του συστήματος έγινε μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες και όσο και αν δεν είναι πιστευτό, μέχρι σήμερα ακόμη δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει όπως πρέπει. Θυμίζουμε ότι αποφασίσαμε να το αγοράσουμε για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων…


«Στον αέρα» η ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων

Κυριολεκτικά λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, στο Υπουργείο διαπιστώνουν ότι δεν προλαβαίνουν να δοκιμάσουν το σύστημα. Αντιμετωπίζουν ένα άμεσο δίλημμα. Να παραλάβουν το σύστημα χωρίς δοκιμή ή να αρνηθούν και να διασυρθεί η χώρα διεθνώς; Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης εισηγήθηκε τότε στους προϊσταμένους του μια… πατέντα όπως την αναφέρει χαρακτηριστικά. «Εφηύραμε την πατέντα να πάρουμε το σύστημα για ένα δίμηνο μόνο για χρήση, για την περίοδο των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών αγώνων και μετά, αφού κάνουμε τον έλεγχο, να το παραλάβουμε ή όχι με ανάλογη τροποποίηση της σύμβασης».

Έτσι διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα το 2004. Με πατέντα…

 

Τελικά το «υπερσύγχρονο» σύστημα ασφαλείας ήταν…  χειροκίνητο

Τελικά, μετά την Ολυμπιάδα το Υπουργείο προχώρησε στη δοκιμή του συστήματος, προκειμένου να καταλήξει αν θα το παραλάβει ή όχι.

Χρειάστηκε να περάσουν 6 μήνες δοκιμών για να αποδειχθεί ότι το μείζον πρόβλημα υπήρχε στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο του συστήματος. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης στη συνέντευξή του χρησιμοποιεί μια χαρακτηριστική όσο και τρομακτική έκφραση. «Η αποτυχία ήταν παταγώδης».

Τελικά, το ελληνικό δημόσιο αρνήθηκε να παραλάβει το προβληματικό C4I και προκειμένου να αποφευχθεί η λύση της διαιτησίας με την εταιρεία, αποφασίσθηκε η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την SAIC. Σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε σήμερα, της τμηματικής αποκατάστασης των παρατηρήσεων που ανέδειξε η πολύμηνη δοκιμή. 

 

Η κατάθεση Πολυμενόπουλου

Στη συνέντευξή του στη zougla.gr, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε και στην ένορκη κατάθεση του αποβιώσαντος σήμερα, Αλέξανδρου Πολυμενόπουλου, που παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού συμβούλου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τον Ιούνιο του 2002.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης