Σε μάστιγα έχουν μετατραπεί για τον Δήμο Θεσσαλονίκης οι εκτεταμένες κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του voria.gr, οι κλοπές στους κάδους έχουν φτάσει μάλιστα στο εκπληκτικό ποσοστό του 10%, που σημαίνει ότι ένας στους δέκα τόνους από τους μπλε κάδους καταλήγει σε αυτοσχέδιες και παράνομες αποθήκες εντός του αστικού ιστού, εγκυμονώντας έναν διαρκή κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Μπουτάρης, στο περιθώριο της σημερινής ημερίδας για το πρόγραμμα «Ανακύκλωση, Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε ότι «ενώ η ανακύκλωση πηγαίνει με καλούς ρυθμούς στον Δήμο, το αρνητικό είναι οι κλοπές στους κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών. Είμαστε σε συνεργασία με την αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς για να το αντιμετωπίσουμε, αλλά έχει πάρει πολύ μεγάλη έκταση και εγκυμονεί πλέον κινδύνους».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς εξήγησε, μάλιστα, ότι «η ανακύκλωση είναι συστατικό στοιχείο της διοίκησης Μπουτάρη στον Δήμο και φτάσαμε πλέον μέσα από τους μπλε κάδους να συγκεντρώνουμε ανακυκλώσιμα 50-55 τόνων την ημέρα. Όμως οι κλοπές έχουν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Υπολογίσαμε ότι 10% των ανακυκλώσιμων τελικά δεν καταλήγει εκεί που πρέπει, αλλά σε αυτοσχέδιες αποθήκες. Ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι. Πέρα από την παραβατική συμπεριφορά και την άθλια εικόνα να κλέβουν ορισμένοι από τους μπλε κάδους των σκουπιδιών, υπάρχει μια σειρά από άλλα ζητήματα και κινδύνους, όπως η δημιουργία εστιών ρύπανσης σε διάφορα σημεία της πόλης, που τα έχουν μετατρέψει σε τρώγλες αποθηκεύοντας ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά. Σκεφτείτε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μιλάμε για κατοικημένες περιοχές εντός των οποίων αποθηκεύονται ανακυκλώσιμα υλικά σε υπόγεια, ισόγεια, εγκαταλειμμένα σπίτια και οικόπεδα. Ειδικά στην Άνω Πόλη. Μετά την πυρκαγιά του 1917 δεν μπορούμε να έχουμε μια νέα εστία στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε».

Ήδη πριν από περίπου δυο εβδομάδες εκδηλώθηκε μια τέτοια πυρκαγιά στην περιοχή της Άνω Πόλης, ευτυχώς χωρίς να επεκταθεί. Εγγύηση ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στο επόμενο περιστατικό δεν μπορεί να δώσει κανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμος έχει αρχίσει τις αυτοψίες, προκειμένου να εντοπίσει τους παραβάτες και κυρίως τους παράνομους αποθηκευτικούς χώρους που λειτουργούν σαν πυριτιδαποθήκες στο πολεοδομικό συγκρότημα. «Σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, την Εισαγγελία και τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής κάναμε ήδη πέντε εξορμήσεις σε επιλεγμένες περιοχές και θα συνεχίσουμε. Έχουμε εντοπίσει περιοχές επικινδυνότητας, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθούν κι άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το ΣΔΟΕ, που οφείλει να ελέγχει τις εταιρείες που παραλαμβάνουν το σκραπ και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά για να διαπιστώσει από ποιους τα παίρνουν και μήπως είναι προϊόντα κλοπής» σημείωσε ο κ. Παππάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης