Το έθιμο του «Κλήδονα» αναβίωσε για άλλη μια χρονιά σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, σε μία προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η παράδοση.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού διοργάνωσαν δεκάδες εκδηλώσεις για να πλαισιώσουν το δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού. Η 24η Ιουνίου θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του καλοκαιριού στην ελληνική παράδοση, καθώς η γιορτή του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα συνοδεύεται από το παραδοσιακό πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις πλατείες των χωριών στήνεται μια μεγάλη πυρκαγιά, πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά επιφέρει την κάθαρση και όσοι περνούν από πάνω της απαλλάσσονται από το κακό. Έτσι λοιπόν οι πλατείες του νομού φωτίστηκαν από τις φλόγες του εθίμου και μικροί και μεγάλοι έκαναν ένα μικρό «πέρασμα» από πάνω τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Νέα Καλλικράτεια το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο τα τελευταία 30 έτη από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο της περιοχής και έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα. Την εκδήλωση παρουσίασε η συγγραφέας και παιδαγωγός Ζαφειρούλα Μυλωνά, την οποία πλαισίωσαν 12 χορευτικά τμήματα.

Στα Νέα Μουδανιά η ιστορική και λαογραφική εταιρεία Νέων Μουδανιών «Η Βιθυνία» αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα και άναψε τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη στον κήπο του Λαογραφικού Μουσείου.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στην Ποτίδαια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φλέγρα» αναβίωσε το έθιμο του Αϊ-Γιάννη του Κλήδονα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου καθώς και το χορευτικό συγκρότημα της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις την πρώτη βραδιά. Ακολούθησε λαϊκή βραδιά από τους αδελφούς Τσικούρη και οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν τη χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών.

Σύμφωνα με τους παλιούς, το έθιμο είναι γνωστό, όχι μόνο για τις φωτιές αλλά και για μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία υποτίθεται ότι αποκαλύπτει στις κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Ο «κλήδων» είναι στην ουσία ένας προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων λέξεων κατά τη διάρκεια μίας μαντικής τελετής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης