Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο - Παρέλυσε το σύστημα ηλεκτρονικής φύλαξης με το blackout

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, 17:54
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο - Παρέλυσε το σύστημα ηλεκτρονικής φύλαξης με το blackout

Μια τεράστια επιχείρηση, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 100 αστυνομικοί οργανώθηκε και εκτελέστηκε μέσα σε λίγα λεπτά για να φυλαχθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, μετά το blackout που έβγαλε νοκ άουτ για τα συστήματα ασφαλείας του για περισσότερο χρόνο από αυτόν που διήρκεσε η διακοπή ρεύματος σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας.

Η κινητοποίηση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς οι φύλακες που είχαν βάρδια εκείνη την ώρα δεν επαρκούσαν για να προστατεύσουν το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας από μια ενδεχόμενο πλιάτσικο. Μετά από επικοινωνία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε να σταλούν οι αστυνομικοί για να περιφρουρήσουν το μουσείο. Οι περίπου 100 αστυνομικοί σχημάτισαν αλυσίδα ασφαλείας γύρω από το κτίριο και παρέμειναν εκεί μέχρι, περίπου, τις 2 το πρωί, όταν και αποκαταστάθηκε η λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας.

«Όταν ένα μείζον μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας μας, το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο στο επίπεδο των συλλογών του, έστω και για ελάχιστο χρόνο μένει με πλημμελή φύλαξη, είναι το στοιχειώδες καθήκον μας, και αυτό έπραξε και ο υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, και η αστυνομία. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έκαναν κλοιό γύρω από το μουσείο» είπε η κα Μενδώνη σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί.

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε για «άλλες αστοχίες» που επιδείνωσαν την κατάσταση, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων ασφαλείας του μουσείου. «Δεν πήγα στις 2 τη νύχτα, έφυγα εκείνη την ώρα. Πήγα γύρω στις 12. Πράγματι, το blackout που δημιουργήθηκε στην Αττική, σε πάρα πολλές περιοχές του κέντρου, δημιούργησε πρόβλημα και στο Εθνικό Μουσείο. Δεδομένου ότι πέραν του blackout της ΔΕΗ υπήρχαν προφανώς και κάποιες άλλες αστοχίες, οι οποίες άφησαν για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι το καθολικό blackout το Εθνικό Μουσείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ήταν υποχρέωσή μου να πάω επιτόπου με τον Γενικό Γραμματέα για να δούμε τι ακριβώς συνέβη», είπε η κυρία Μενδώνη και συμπλήρωσε ότι, αν και υπήρχε φύλαξη, «δημιουργήθηκε ένα θέμα μη λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων του μουσείου».

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης ώστε να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες για το περιστατικό, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής: «Η πολιτική της κυρίας Μενδώνη για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας εξαντλήθηκε στα προ μηνών ανέξοδα Δελτία Τύπου περί ”τρωτότητας και ασφάλειας” των μνημείων και των μουσείων, που δήθεν αποτελούσαν προτεραιότητά της. Όμως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κινδύνεψε εχτές από τις αμέλειες και τις πλημμέλειες της κυρίας Μενδώνη που φέρει ακέραιη την ευθύνη και οφείλει να την αναλάβει. Μετά από τις πλημμύρες στην Ακρόπολη και την πυρκαγιά στις Μυκήνες τώρα κινδύνεψε με πλιάτσικο και το πρώτο μουσείο της χώρας. Ας ελπίσουμε, μέχρι να συνειδητοποιήσει η Υπουργός σε ποια θέση βρίσκεται, να μην ξαναζήσουμε γεγονότα όπως αυτά του 2012 με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και την πυρκαγιά στο Ιστορικό Ακροπόλ. Γιατί, ούτε τότε τις είχε αναλάβει ως Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021, 17:54