Ξεκίνησε η επιχείρηση για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Χίος, μέχρι την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, έχουν φτάσει στα νησιά τα πρώτα κλιμάκια της Frontex, με στόχο την επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία. Η Frontex θα χρησιμοποιήσει για τη μεταφορά τους πλοιάρια ή πτήσεις τσάρτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελληνικές αρχές επιβιβάζουν τους πρόσφυγες σε πλοία με προορισμό τον Σκαραμαγκά, τον Βόλο και την Καβάλα, απ’ όπου θα τους παραλαμβάνουν λεωφορεία και θα τους μεταφέρουν σε νέες δομές φιλοξενίας, τις οποίες έχει κατασκευάσει ο στρατός.

«Εκκένωση» Λέσβου και Χίου

Ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης μεταφέρονται μετανάστες από το hot spot της Μόριας, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να μεταφερθούν στην Καβάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειώσουμε ότι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ενημερώθηκαν ώστε να μην κόβουν πλέον εισιτήρια σε κανένα πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Lesvosnews.gr, το hot spot της Μόριας θα λειτουργεί από αύριο σαν κέντρο κράτησης και όχι φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίοι αφού συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ για το λιμάνι του Πειραιά απέπλευσε πλήρες επιβατών το πλοίο «Terajet», που από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο παρέμενε δεμένο στο λιμάνι της Χίου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε εντολή απόπλου και ακολούθως επιβιβάστηκαν περίπου 1.500 άτομα, όσα δηλαδή επιτρέπει το πρωτόκολλο μεταφοράς του πλοίου.

Παράλληλα, νωρίς το πρωί του Σαββάτου έδεσε στο λιμάνι της Χίου το πλοίο «Blue Star Patmos», με τις πληροφορίες του politischios να αναφέρουν ότι πιθανώς θα αναχωρήσει την Κυριακή για Πειραιά, επίσης με περίπου 1.500 άτομα.

Οι επίσημοι αριθμοί

Σε 47.536 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά φιλοξενούνται 8.236, εκ των οποίων οι 1.498 είναι νέες αφίξεις.

Στην Αττική βρίσκονται 13.360 και στην κεντρική Ελλάδα 1.494.

Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 24.446, εκ των οποίων 496 έχουν μεταφερθεί για πρώτη φορά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας Πρέβεζας και 210 στην πρώην μαθητική εστία στα Δολιανά Ιωαννίνων.

Επίσης, στην Ειδομένη φιλοξενούνται 10.500 εντός camp και άλλοι 1.250 βρίσκονται στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το Προσφυγικό.

Συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κυβερνητική εκπρόσωπος Ο. Γεροβασίλη, ο γ.γ. του Πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλος, ο γ.γ. του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γ. Ταφύλλης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκης και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γ. Κυρίτσης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας και εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι για τη διοικητική και επιχειρησιακή προετοιμασία.

Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει σήμερα το δικό της σχέδιο εφαρμογής και θα ζητήσει τη συνδρομή της Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ για την άμεση και απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης