Από ένα μιτάτο στον Ψηλορείτη, εκεί που οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά στον ουρανό, ο παπά Αντρέας Κεφαλογιάννης από τα Ανώγεια μαζί με μια ομάδα ντόπιων νεαρών, σαν να βρίσκονται σε ένα νέο “Μυστικό Δείπνο”, αναβιώνουν μια “μυσταγωγία αιώνων”, αναμοχλεύοντας κοινές μνήμες και συναισθήματα.

Εκεί, τίμησαν νεκρούς και ζωντανούς, έριξαν κρασί στη φωτιά για να πιούν και οι πρόγονοι μας και έστειλαν ένα μήνυμα ελευθερίας που κρύβεται βαθιά στην κρητική ψυχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες το βράδυ, σε ένα μιτάτο στον Ψηλορείτη, έγινε μια μάζωξη, “σαν εκείνες που έκαναν συχνά οι πρόγονοι μας”, όπως μας ειπε ο πάτερ Αντρέας.

“Ο τόπος που βρισκόμαστε είναι σημαντικός για εμάς. Η περιοχή που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το μιτάτο, επί τουρκοκρατίας μαζευτήκαν δεκάδες Τούρκων να καταλάβουν τον τόπο μας. Εκεί κουβεντιάζουμε, λέμε τις ιστορίες του χωριού μας, κάνουμε μια αναμόχλευση της μνήμης και της παρακαταθήκης που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοι μας”.

Μια παρακαταθήκη που όπως φαίνεται η ελευθερία αποτελεί συναίσθημα και καθήκον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το σημαντικό που γίνεται μέσα στα μιτάτα, κάτι που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι όταν βάζουμε κρασί να πιούμε, το πρώτο κρασί το πετάμε στην φωτιά για να πιουνε και οι νεκροί μας”, μας λέει ο πατήρ, ένα έθιμο που μαρτυρά ότι δίχως μνήμη και σεβασμό στην ιστορία των ανθρώπων, αληθινή ελευθερία δεν υπάρχει.

Πηγή: flashnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης