Μιχ. Παναγιωτάκης: Άμεσα η κατασκευή δεύτερης μονάδας λιγνίτη στη Μελίτη II

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, 15:14
Μιχ. Παναγιωτάκης: Άμεσα η κατασκευή δεύτερης μονάδας λιγνίτη στη Μελίτη II
Τα επενδυτικά σχέδια της ΔΕΗ για την επόμενη εικοσαετία σε ό,τι αφορά τους λιγνίτες και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο για την «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» που πραγματοποιείται στην Κοζάνη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανακοινώσε ότι στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ για την επόμενη περίοδο είναι «η λιγνιτική παραγωγή να ανέλθει στο 35% και άμεσα να προχωρήσουμε σε εκείνες τις ενέργειες για την κατασκευή δεύτερης μονάδας στην Μελίτη II». Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 750 εκατ. ευρώ και όπως σημείωσε «βασική επιδίωξη της επιχείρησης είναι η κατασκευή της μονάδας να γίνει σε σύμπραξη με κάποιον ευρωπαϊκό οίκο που θα αναλάβει να αναγείρει τη μονάδα και θα διαχειρισθεί μαζί με τη ΔΕΗ τόσο τη μονάδα όσο και τα ορυχεία της περιοχής».

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε την εμπλοκή του ίδιου η άλλου ξένου οίκου και στην περιβαλλοντική ανακατασκευή του ΑΗΣ Αμυνταίου. Ο σταθμός ισχύος 600 MW σήμερα δουλεύει εκ περιτροπής με χαμηλή ισχύ και το 2021 αναμένεται να κλείσει οριστικά εάν δεν εκσυγχρονιστεί. «Μπορούμε και μόνοι μας να αναλάβουμε το έργο ανακατασκευής αλλά στην παρούσα φάση δεν θα λέγαμε όχι στη σύμπραξη με ξένο ευρωπαϊκό οίκο που θα συμφωνεί και θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της επιχείρησης στην ΕΕ» σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ότι σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια θεμελίωσής της, ενώ η ΔΕΗ θα καταθέσει στον ανάδοχο έως τον Απρίλιο επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, μένοντας πιστή στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Θέλοντας να στείλει μήνυμα στους συνδικαλιστές αλλά και στους φορείς της τοπικής κοινωνίας που αντιδρούν στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της ΔΕΗ, τόνισε: «Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά δεν πρέπει να παραμένουμε κολλημένοι στα παλιά, καμιά ιδεοληψία και δογματισμός να μη στέκεται εμπόδιο στο έργο μας και το μοναδικό μήνυμα που έχει αξία σήμερα είναι η ΔΕΗ σε αυτήν τη συγκυρία αλλά και στο μέλλον να παραμείνει ισχυρή».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη βραχυπρόθεσμη προοπτική της λιγνιτικής παραγωγής στη χώρα, τον ανταγωνισμό που δέχεται η επιχείρηση από τις αθρόες εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες που δεν πληρώνουν για τις εκπομπές CO2, και την αρνητική στάση που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών στη χώρα μας ή αλλιώς την εξαίρεση της ΔΕΗ από την καταβολή τέλους για εκπομπές CO2.

Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόρριψη του σχεδίου της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ από τους δανειστές, αλλά χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τελικά παραμένει στο κράτος. Δήλωσε ότι κύκλοι εντός της ΕΕ με συμμάχους τους στην Ελλάδα επιδιώκουν την αποτυχία της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. «Το βλέπουμε να το γράφουνε σε διάφορα ευρωπαϊκά πόρταλ αλλά επαγρυπνούμε γι αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία και την άποψη ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ενώ δεν παρέλειψε με το μήνυμά του προς κάθε αποδέκτη να υπενθυμίσει την παράμετρο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη ΔΕΗ ότι «το βασικό συστατικό της επιτυχημένης συμφωνίας είναι και η αποζημίωση της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ γνωστοποίησε την πρόθεσή του να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και το «σύμφωνο στήριξης τοπικής επιχειρηματικότητας» που προωθούν τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο της περιοχής. Δήλωσε με νόημα: «Έχουμε επίγνωση για το τι αλλαγές έχει επιφέρει η δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή» και ανακοίνωσε την υποστήριξή του σε προτάσεις των τοπικών φορέων όπως τη δημιουργία βιομηχανικού μουσείου, πολιτιστικού κέντρου και ίδρυση ευρωπαϊκού συνεδριακού κέντρου για τη ενέργεια.

Νωρίτερα μίλησε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία εξήγγειλε ότι θα αλλάξει η διαδικασία του ΕΣΠΑ και οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ για τη μείωση της γραφειοκρατίας ανακοίνωσε τα δικαιολογητικά των υποψήφιων επενδυτών θα υποβάλλονται μετά το πέρας της αξιολόγησης. Πρόθεση της κυβέρνησης συνέχισε είναι να μείνουν στη χώρα οι νέοι επιστήμονες και πτυχιούχοι και να στηριχθούν οι νέοι επιχειρηματίες.

Δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια όταν μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπήκαν στην αίθουσα του συνεδρίου και φώναζαν συνθήματα προκαλώντας ολιγόλεπτη διακοπή του συνεδρίου, ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, 15:14