Μνήμες από τις δύο μεγαλύτερες τραγωδίες που βύθισαν στο πένθος την Κρήτη

Μνήμες από τις δύο μεγαλύτερες τραγωδίες που βύθισαν στο πένθος την Κρήτη
Μνήμες από τις δύο μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν βιώσει τα Χανιά και η Κρήτη «ζωντανεύουν» και σήμερα 8η Δεκεμβρίου 2017.

Η 8η Δεκεμβρίου, με ομόφωνη απόφαση που είχε πάρει, στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, κηρύχτηκε ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά καθώς μέσα σε τρία χρόνια η πόλη δύο φορές βυθίστηκε στο πένθος

Στις 8 Δεκεμβρίου 1966, στη θαλάσσια περιοχή της Φαλκονέρας, βυθίστηκε το πλοίο « Ηράκλειον» της εταιρείας των αδελφών Τυπάλδου που είχε αναχωρήσει στις 9 το βράδυ από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά, με 300 επιβάτες και πλήρωμα.


 
Nτοκουμέντα από την εφημερίδα της εποχής 'Ελευθερία'

H επιστροφή του ναυκλήρου του πλοίου και η επανένωσή του με την οικογένειά του, μετά την τραγωδία στη Φαλκονέρα

Από τους 300, που επιβαίνουν στο πλοίο, σώζονται μόλις 46. Από αυτούς, καμία γυναίκα, κανένα παιδί. Πολλές από τις σορούς, δεν βρέθηκαν ποτέ.

Πριν προλάβουν τα Χανιά να συνέλθουν από το πένθος, τρία χρόνια μετά, την ίδια μέρα στις 8 Δεκεμβρίου 1969, ένα αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελεί τη βραδινή πτήση Χανιά-Αθήνα, συντρίβεται σε ορεινή περιοχή της Κερατέας Αττικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 85 επιβάτες και το πενταμελές πλήρωμα.Πρωτοσέλιδο εφημερίδας της εποχήςΝτοκουμέντο από τη δεύτερη τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη

To πρωί, στον ιερό ναό του Αγίου Ποταπίου που βρίσκεται στην αυλή του γηροκομείου Χανίων τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα από τις δύο τραγωδίες, ενώ θα ακολουθήσει τελετή μνήμης στην πλατεία «Τάλω», όπου υπάρχει μνημείο για τα θύματα του ναυαγίου του « Ηράκλειον».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017, 09:07