Σε μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να προχωρήσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να πετύχουν έσοδα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ άλλων μπαίνουν στο στόχαστρο βίλες, εμπορικά ακίνητα και εξοχικά, τα οποία πρόκειται να βγουν σύντομα σε πλειστηριασμό. Τα μέτρα αφορούν το 55% των κακοπληρωτών που έχουν χρέη στο Δημόσιο. Βάσει του σχεδιασμού, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να εκποιηθούν έως και 700 εμπορικά -στην πλειονότητά τους- ακίνητα. Μέχρι τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2017 θα βγουν στο σφυρί περί τα 5.000 ακίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να προχωρήσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να πετύχουν έσοδα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώΑπό το κείμενο του μνημονίου προκύπτει πως οι εισπρακτικές εταιρείες οφείλουν να ξεκινήσουν ένα νέο «σαφάρι» για τους κακοπληρωτές του Δημοσίου έτσι ώστε να αποτραπεί η ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι κινήσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να εκτελεσθεί κανονικά ο προϋπολογισμός του 2016 που προβλέπει έσοδα από πρόστιμα και φόρους ύψους 7,3 δισ. ευρώ, σχέδιο που κρίνεται εξαιρετικά φιλόδοξο.

Για να πετύχουν τους στόχους που έχουν ορισθεί από το μνημόνιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν δεσμευτεί, σύμφωνα με την «Καθημερινή», για:

• την είσπραξη 1,730 δισ. έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• την είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% συνολικά έως τον Δεκέμβριο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία, περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές)

• την είσπραξη 450 εκατ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο και συνολικά 600 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες

• αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% τον Δεκέμβριο

• την είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές έως τον Σεπτέμβριο και συνολικά 750 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο

• αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρυσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρυσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρυσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρυσι)

• την επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών έως τον Σεπτέμβριο και στο 55% μέχρι το τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) έχουν αναρτηθεί προγράμματα πλειστηριασμών 65 ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, ήδη έχουν ενημερωθεί οι οφειλέτες για τα χρέη που έχουν προς το ελληνικό Δημόσιο. Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφορίας για τακτοποίηση της οφειλής τους ή την ένταξη των χρεών τους στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, έχουν ξεκινήσει προγράμματα πλειστηριασμών. Όπως αναφέρουν, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις θα ενταθούν μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι ενδεχομένως σήμερα να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Λογαριασμοί και ακατάσχετο

Όσον αφορά σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων κι άλλων βοηθημάτων δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Εάν ο μισθός ή η σύνταξη ξεπερνά αυτό το όριο και ανέρχεται έως τα 1.500 ευρώ, τότε προβλέπεται κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου σε ποσοστό 50% του ποσού που υπερβαίνει το ακατάσχετο όριο. Σε περίπτωση που οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει μισθό ή σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ, τότε προβλέπεται η κατάσχεση του συνόλου του ποσού άνω των 1.500. Για παράδειγμα, οφειλέτης με μισθό 1.600 ευρώ θα υποστεί κατάσχεση της τάξεως των 100 ευρώ, αλλά και το 50% των 500 ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης