Τέσσερις ημέρες πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο «ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗ ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ», οι δύο αγαπημένες κόρες της αείμνηστης τραγουδίστριας το… μπλοκάρουν.

Έστειλαν εξώδικο στην εκδοτική εταιρεία «ΦΕΡΕΝΙΚΗ», για να μην περιληφθούν σε αυτό οποιαδήποτε αναφορά ή φωτογραφία που θίγει την προσωπικότητα και προσβάλλει τη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής της μητέρας τους και τρίτων προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ευαγγελία και Ουρανία Δομάζου (κάτοικοι Αμπελά και Νάουσας Πάρου) στο εξώδικο που συνέταξε πριν από λίγες ώρες ο δικηγόρος τους, Πέτρος Καϊμακάμης, και φέρνει στο φως η «zougla.gr», στρέφονται κατά της Αρετής Γκόρντον και της εκδοτικής εταιρείας.

Σ΄ αυτό αναφέρεται πως πληροφορήθηκαν ότι στο τεύχος Μαρτίου γνωστού περιοδικού προδημοσιεύτηκαν χωρία από το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Δευτέρα από τις εκδόσεις «ΦΕΡΕΝΙΚΗ» και έχει ως θέμα του την αυτοβιογραφία της Βίκυς Μοσχολιού. Στις εσωτερικές σελίδες του δημοσιεύονται διάφορες σπάνιες φωτογραφίες της όχι μόνο από την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία αλλά και από την προσωπική της ζωή.

«Το προς δημοσίευση βιβλίο θα αποτελεί βιογραφική καταγραφή της ζωής της μητέρας μας και όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού θα περιέχει άγνωστες πτυχές αυτής», αποτυπώνεται στο εξώδικο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και συνεχίζουν οι κόρες της μεγάλης τραγουδίστριας:

«Μεταξύ των φωτογραφιών που δημοσιεύει το περιοδικό περιλαμβάνονται φωτογραφίες που απεικονίζουν τη θανούσα σε γόνδολα στη Βενετία (συνοδευόμενη από το σχόλιο «Χαλαρώνοντας στη Βενετία» με τη φίλη της Μαίρη Παυγέλου, ανάμεσα στους γονείς της, κατά τη συμμετοχή της σε σχολικό θέατρο όταν ήταν παιδί, στο μπαλκόνι του σπιτιού της στο Λυκαβηττό κ.ά. Πρόκειται για φωτογραφικό υλικό το οποίο σύμφωνα με ρητή υποσημείωση της σύνταξής του περιοδικού περιέχεται στο προς κυκλοφορία βιβλίο σας και το οποίο έχει εκφύγει της κατοχής μας παρανόμως και χωρίς τη θέλησή μας.

Από τις φωτογραφίες, τα σχόλια που τις συνοδεύουν και το περιεχόμενο των κειμένων του βιβλίου που προδημοσιεύτηκαν στο περιοδικό προκύπτει ότι αυτό αναφέρεται όχι μόνο στην καλλιτεχνική πτυχή της ζωής της μητέρας μας, αλλά και στις θρησκευτικές πολιτικές της πεποιθήσεις, στις συναισθηματικές και διαπροσωπικές της σχέσεις, καθώς και στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Είναι χαρακτηριστικό, ότι γίνεται εκτενής αναφορά στη βαθιά θρησκευτική πίστη της μητέρας μας, στις ιδιαίτερες στιγμές της προσευχής της, στις προσωπικές της συνομιλίες με τους θεράποντες ιατρούς της, στις ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε κ.ά».
Προσθέτουν:

«Με τον τρόπο αυτό φέρονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας πτυχές της προσωπικότητας της αποθανούσας που η ίδια προσπαθούσε να κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής της και πάντως δεν επιθυμούσε την προβολή τους. Έρχονται στο φως λεπτομέρειες της προσωπικότητάς της, που επιδίωκε να διατηρεί μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των θαυμαστών και θεατών της.

Από την άλλη πλευρά, η δημοσιοποίηση άγνωστων σελίδων της ζωής της μητέρας μας, η προβολή φωτογραφιών που απεικονίζουν προσωπικές της στιγμές, η αποκάλυψη της θρησκευτικής της συμπεριφοράς προσβάλλει τον σκληρό πυρήνα της προσωπικότητας και τη μνήμη της μητέρας χωρίς τούτο να υπαγορεύεται από κάποιο ιδιαίτερο (υπέρτερης αξίας) ενδιαφέρον ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Και τούτο διότι η μακρόχρονη επιτυχημένη καλλιτεχνική πορείας της μητέρας μας έχει ήδη κερδίσει τον αμέριστο σεβασμό του μουσικόφιλου κοινού και του πολιτιστικού κόσμου της χώρας και την έχει καταστήσει μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες του νεότερου ελληνικού τραγουδιού. Η σοβαρή, η ποιοτικά υψηλή και άμεμπτη σταδιοδρομία της την καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού ως γνήσια έκφραση του λαϊκού μας πολιτισμού. Η κυκλοφορία του επίμαχου βιβλίου τίποτα περαιτέρω δεν προσθέτει στη δημόσια εικόνα της μητέρας μας αλλά διά της εμπορευματοποίησης των προσωπικών άυλων αγαθών και της φήμης της αποκλειστικό σκοπό έχει τον πορισμό κέρδους προς όφελός σας. Πρόκειται για βάναυση προσβολή της σφαίρας της απόρρητης ιδιωτικής ζωής της μητέρας μας και μάλιστα στις πιο δύσκολες και ιδιαίτερες στιγμές και περιστάσεις, όπως είναι το ζήτημα της ασθένειας που δοκίμασε».
Και καταλήγουν:
«Η διά του βιβλίου σας οποιαδήποτε αναφορά στη σφαίρα του απορρήτου της μητέρας μας θίγει και προσβάλλει άμεσα την προσωπικότητά μας. Ακόμα και η αναφορά στην επάρατο νόσο της μητέρας μας πληγώνει την ευαισθησία μα,ς καθώς ξαναφέρνει στην επιφάνεια το επώδυνο βίωμα του θανάτου του αγαπημένου μας προσώπου.
Ως κόρες της Βίκυς Μοσχολιού έχουμε άμεσο έννομο συμφέρον να ζητήσουμε την παράλειψη δημοσίευσης του βιβλίου σας στο μέτρο που η αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων της μητέρας μας προσβάλλει το αίσθημα σεβασμού προς τη μνήμη της που αποτελεί έκφραση της προσωπικότητάς μας.

Έχουμε δικαίωμα να αξιώσουμε τη μεταθανάτια προστασία της εν ζωή προσωπικότητας της αποθανούσας μητέρας μας από την παράνομη αποκάλυψη των στοιχείων της ιδιωτικής σφαίρας απορρήτου (στην οποία κρύβεται η αυστηρά προσωπική της ύπαρξη και στην οποία εντάσσονται οι πράξεις της θρησκευτικής της πίστης, η πορείας της ασθένειάς της, οι συναισθηματικές της σχέσεις, η οικονομική της κατάσταση κ.λπ.)

Η δημοσίευση από εσάς όλων των φωτογραφιών, τις οποίες και δεν κατέχετε νόμιμα, γίνεται σε κάθε περίπτωση χωρίς τη δική μας συναίνεση και άδεια και ως εκ τούτου ουδεμία ευθύνη φέρουμε γι΄ αυτήν.
Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε ερωτηθεί και δεν έχουμε συναινέσει στην κυκλοφορία του βιβλίου σας».

Από την πλευρά του, ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, κ. Καϊμακάμης, δήλωσε στη «zougla gr» ότι οι πελάτισσές του «επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους και ιδίως του δικαιώματος να αξιώσουν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης» και επεσήμανε ότι, στην περίπτωση που στο επίμαχο βιβλίο περιληφθούν αναφορές ή φωτογραφίες που θίγουν την προσωπικότητα και προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή της τραγουδίστριας, τότε οι κόρες της «θα ασκήσουν όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης