Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης είχε συνάντηση με τον Καναδό πρέσβη και του εξέθεσε, με τρόπο ξεκάθαρο, τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες της Θράκης δεν επιθυμούν να γίνει ο τόπος τους… Σκουριές.

Ο πρέσβης θέλησε να εγγυηθεί για την καναδική πολυεθνική «El Dorado Gold» και τη θυγατρική της «Χρυσορυχεία Θράκης ΑΕ», για να έχει τη στήριξη του δημάρχου, όπως συμβαίνει στη Χαλκιδική, αλλά δεν βρήκε την ίδια ανταπόκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμαρχος τον «στρίμωξε» και του εξήγησε πως: «Όταν θα μπορέσουμε, εμείς οι Έλληνες να βγάλουμε το χρυσό μας, χωρίς κυάνιο, να το βγάλουμε εμείς για εμάς, δεν υπάρχει λόγος να το δώσουμε σε εσάς».

Από τη μεριά του, ο πρέσβης του Καναδά διεμήνυσε στον δήμαρχο πως η συγκυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει την περιοχή Περάματος της Αλεξανδρούπολης στην εταιρεία και το έργο θα προχωρήσει κανονικά.

«Έχουμε μελέτες που αποδεικνύουν την απόλυτη καταστροφή και δεν συζητάμε παραπάνω. Κουραστήκαμε. Θέλουμε να μας αφήσετε ήσυχους, να αναπτύξουμε τη γεωργία μας, την κτηνοτροφία μας, τον τουρισμό μας, τα δάση μας, για να μπορέσουμε μέσα από αυτό που γνωρίζουμε εμείς, κρατώντας την καθαρότητα του τόπου μας, να προκόψουμε. Αν πραγματικά εκτιμάτε τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα αυτόν τον ευαίσθητο χώρο, αφήστε μας ήσυχους, γιατί δεν μπορούμε άλλο. Να ξέρετε πως και, αν ακόμα πάρουν άδεια από την Αθήνα, η οποία είναι σύμμαχός σας, η Αθήνα είναι μαζί σας, εγώ και οι συμπολίτες μου θα πάμε εκεί στο Πέραμα και θα εμποδίζουμε τις μπουλντόζες να σκάψουν το ιερό χώμα μας» είπε ο δήμαρχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω του διερμηνέα του, ο πρέσβης απάντησε:

«Ελπίζει πραγματικά αυτή η συνάντηση να είναι η αρχή ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Πρέπει να ξέρετε πως η συγκυβέρνηση έχει ήδη πει “ναι”, έχει εντάξει μάλιστα το έργο στις επενδύσεις fast track και είτε συμφωνείτε είτε όχι αυτό αποτελεί γεγονός», θέλοντας να δείξει την πυγμή του ενάντια στον τοπικό πληθυσμό, αλλά ο δήμαρχος δεν πτοήθηκε…

«Η Αθήνα δεν σκέπτεται το συμφέρον και τη ζωή των Θρακιωτών. Οι δήμαρχοι της Θράκης γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αποφάσεις της Αθήνας και σηκώνουν μπαϊράκι» απάντησε και πρόσθεσε:

«Εσείς θα πάρετε το χρυσό, τους 450 τόνους, και εμείς θα κρατήσουμε το κυάνιο, για ποιο λόγο να το κάνουμε αυτό; Μπορεί να υπήρξαν κακές πολιτικές, κακές επιλογές στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, αλλά έχουμε ήλιο, έχουμε θάλασσα, έχουμε γεωργία, έχουμε κτηνοτροφία, έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε εκείνους αληθινά τους τομείς που μπορούμε και, όταν κύριε πρέσβη έχουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε και το χρυσό, γιατί δεν λέμε “όχι” στην εκμετάλλευση του χρυσού, λέμε “ναι”, αλλά στην κυάνωση λέμε απόλυτα “όχι”. Όταν θα μπορέσουμε, εμείς οι Έλληνες να βγάλουμε το χρυσό μας, χωρίς κυάνιο, να το βγάλουμε εμείς για εμάς, δεν υπάρχει λόγος να το δώσουμε σε εσάς».

ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΑ TV

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης