Το κλειδί για να βγει από το αδιέξοδο η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» κρατούν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Αυτό τόνισαν οι δικηγόροι που είχαν αναλάβει από την πρώτη στιγμή την υπόθεση και εξακολουθούν να αποτελούν τους συνηγόρους υπεράσπισης της επιλογής των κατηγορουμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπαν, μόνο αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τους κατηγορουμένους και ανακληθούν οι αποφάσεις του δικαστηρίου για την παράδοση των αστυνομικών ταυτοτήτων όσων μπαίνουν στην αίθουσα αλλά και σχετικά με το θέμα της μαγνητοφώνησης των πρακτικών, θα ομαλοποιηθεί η διαδικασία.

Οι δικηγόροι κατηγόρησαν το δικαστήριο για πρωτοφανή ανελαστικότητα και καταστρατήγηση των δικονομικών κανόνων που αφορούν στην αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Άφησαν, επίσης, αιχμές για μη δίκαιη δίκη αφού διεξάγεται υπό ειδικές συνθήκες, άπειρες αυθαιρεσίες και χωρίς στοιχεία.

Ζήτησαν, ακόμα, να σταματήσει το δικαστήριο τις «ψαρωτικές απειλές» για διώξεις σε βάρος των δικηγόρων που αρνήθηκαν το διορισμό τους τονίζοντας πως αποτελεί εξευτελισμός του ίδιου του δικαστηρίου ο συνεχής αυτεπάγγελτος διορισμός συνηγόρων υπεράσπισης. Αφού εξήραν τη στάση των συναδέλφων τους που δεν δέχθηκαν το διορισμό τους, κάλεσαν και όλους όσοι διοριστούν στη συνέχεια να κάνουν το ίδιο. Ζήτησαν μάλιστα την παρέμβαση του Δ.Σ.Α. για τα θέματα αυτά στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκκληση στο δικαστήριο να ανακαλέσει τις επίμαχες αποφάσεις του απηύθυναν και οι γονείς των κατηγορουμένων οι οποίοι σε γραπτή δήλωσή τους εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στα δίκαια, όπως τα χαρακτηρίζουν, αιτήματα τους. Οι γονείς τονίζουν πως η απόρριψη αυτών των αιτημάτων «προοιωνίζει μια δίκη παρωδία χωρίς κατηγορούμενους και συνηγόρους υπεράσπιση». Και οι γονείς καταλήγουν ζητώντας από το δικαστήριο να μην οξύνει περισσότερο την κατάσταση, σταθμίζοντας το γεγονός πως οι νεαροί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας: «Η επιμονή του δικαστηρίου στη συγκεκριμένη απόφαση ωθεί στα άκρα την κατάσταση και εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή των κατηγορουμένων, λαμβάνοντας υπόψη την ειλημμένη απόφασή τους για απεργία πείνας λόγω μη ικανοποίησης των εύλογων αιτημάτων τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης