Της Άντζελας Πεΐτση

Ανάσα σε καταστηματάρχες και πολίτες ήρθε να δώσει η ολοκλήρωση των εργασιών της Πλατείας Χρηματιστηρίου, η οποία παραδόθηκε επίσημα προς χρήση από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάπλαση της πλατείας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2014, θεωρείται ως η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 5.405.000 ευρώ, υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σημαντικότερες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή μεταξύ των οδών Εγνατία, Λέοντος Σοφού, Φράγκων, Β. Ουγκώ, Τσιμισκή και Ι. Δραγούμη, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίρια. Προτεραιότητα δόθηκε σε ένα ευρύ φάσμα αναγκών που προέκυψαν από τις σχετικές μελέτες, όπως:

– Η ενοποίηση περιοχών και κοινόχρηστων χώρων, όπως της πλατείας Χρηματιστηρίου με την πλατεία Εμπορίου και η προτεραιότητα στη χρήση τους από τους πεζούς.

– Η παροχή δυνατότητας πρόσβασης και χρήσης των σημαντικότερων τμημάτων της περιοχής ανάπλασης από ΑμεΑ.

– Η αποτροπή διέλευσης μεγάλου αριθμού οχημάτων, πλην αυτών της έκτακτης ανάγκης και φορτοεκφόρτωσης.

– Η απαγόρευση της μόνιμης στάθμευσης οχημάτων, με την παράλληλη πρόβλεψη δημιουργίας θέσεων προσωρινής στάθμευσης και φορτοεκφόρτωσης.

– Η δημιουργία ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου που θα κατοχυρώνει το αίσθημα της ασφάλειας και θα αποτρέπει τη δημιουργία εστιών παραβατικότητας.

– Η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου με καταστήματα και επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας στο κέντρο της πόλης.

– Η διατήρηση και υποστήριξη των εμπορικών λειτουργιών της περιοχής, όπως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο και οι μικρές βιοτεχνίες.

Όσον αφορά στη βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής, ορισμένες από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα επέλθουν είναι:

– Η μέση μέγιστη θερμοκρασία αέρα κατά το μεσημέρι της θερμότερης ημέρας του έτους αναμένεται να κατέλθει κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου.

– Θα υπάρξει βελτίωση του πεδίου του ανέμου, με πιο σαφή αίσθηση στα σημεία που θα λειτουργούν ανεμιστήρες.

– Όσον αφορά στη μέση μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων στην Πλατεία Χρηματιστηρίου για κλιματισμό και την αντίστοιχη ελάττωση των εκλυομένων αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου, υπολογίζεται σε 81,76%.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αθανάσιος Παππάς, σε σχετικές δηλώσεις του, επεσήμανε: «Παραδόθηκε ένα έργο που είναι καθοριστικής σημασίας διότι μεταβάλλει τους όρους αστικής ανάπτυξης στο ιστορικό εμπορικό κέντρο. Η Πλατεία Χρηματιστηρίου έρχεται ως μία παρέμβαση – απάντηση, στην περιοχή των Λαδάδικων, που γίνει όταν η Θεσσαλονίκη  “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.

Η αναρχία της περιοχής και όλα τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν έπρεπε να βρουν μία λύση. Οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, από το 2010, μελετάνε κατά καιρούς το θέμα. Η Διοίκηση Μπουτάρη από το 2011 και μετά το είδε το θέμα με τα στοιχεία της βιοκλιματικής ανάπλασης και με αρχιτεκτονικής παρέμβαση, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης». Και κατέληξε: «Ολοκληρώθηκε τελικά το έργο, παρά τη μικρή χρονική καθυστέρηση των πέντε με έξι μηνών, που σημειώθηκε λόγω capital controls και των χρηματοδοτήσεων στις χρηματοδοτήσεις των εργολάβων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης