«Πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» χαρακτήρισαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι εκπρόσωποι ενός ΤΕΙ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Σίνδος) που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίμαχη Π.Ν.Π. κυρώθηκε με τον νόμο 423/2015.

Το ΤΕΙ υπογραμμίζει ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα.

Οι εκπρόσωποι, λοιπόν, του ιδρύματος ζητούν και την αναστολή της και την ακύρωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηρίζεται, μάλιστα, «πρωτοφανής θεσμική εκτροπή» που θα έχει βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις και, όπως υποστηρίζουν, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του Τ.Ε.Ι.

Παράλληλα, το ΤΕΙ αναφέρει ότι η επίμαχη Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Απορρίπτει, δε, τα περί επείγουσας αναγκαιότητας, αφού «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί», καθώς μάλιστα «η δημοσιονομική κρίση μαστίζει τη χώρα ήδη από το έτος 2010».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης