Μια υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, με την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 17χρονου Βρετανού τουρίστα, το καλοκαίρι του 2003 από συμπατριώτη του που διασκέδαζε στο ίδιο κέντρο στην περιοχή του Φαληρακίου, αναβίωσε τη Δευτέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου.

Κατηγορούμενοι ήταν επτά υπήκοοι Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι κατηγορούνταν για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, συμπλοκή από την οποία προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου και προμήθεια προς ιδία χρήση ναρκωτικών ουσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αλλοδαποί δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, ωστόσο η δίκη έγινε κανονικά ωσεί παρόντες και τελικά με πρόταση και του εισαγγελέα της έδρας αθωώθηκαν για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ οι λοιπές κατηγορίες παραγράφηκαν.

Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας τόνισε μεταξύ άλλων πως από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι υπήρχε δόλος άμεσης συνέργειας από πλευράς κατηγορουμένων. Ο εισαγγελικός λειτουργός είπε ότι πράγματι χτύπησαν το θύμα, συμμετείχαν στη συμπλοκή, όμως δόλος ούτως ώστε να βοηθήσουν τον «βασικό» κατηγορούμενο να σκοτώσει τον 17χρονο δεν προκύπτει και έτσι ζήτησε τη απαλλαγή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τους επτά Άγγλους για την υπόθεση κατηγορούνταν ένας 22χρονος -τότε- συμπατριώτης τους ως ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον νεαρό Rodan Paddy, σε κέντρο διασκέδασης στο Φαληράκι, τον Αύγουστο του 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση είχε δε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στη Βρετανία κυρίως, όταν σε συμπλοκή 11 ατόμων (!) που έγινε τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου 2003 σε κέντρο διασκέδασης στο Φαληράκι, μεταξύ Άγγλων θαμώνων, ο ένας από αυτούς επιτέθηκε στον 17χρονο με σπασμένο μπουκάλι, καταφέρνοντας έτσι να τον χτυπήσει στον λαιμό και να του κόψει την καρωτίδα, με αποτέλεσμα το θύμα να βρει τραγικό θάνατο, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα!

Στην απολογία του, ο νεαρός, ο οποίος είχε προφυλακιστεί ήδη από τον Αύγουστο του 2003, παραδέχθηκε ότι στη συμπλοκή που έγινε τραυμάτισε τον συμπατριώτη του (ο οποίος σημειωτέον ήταν ιδιαίτερα εύσωμος, 1.90 ύψος και 140 κιλά βάρος) κατά την πτώση του στην πίστα του κέντρου διασκέδασης.

Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 17χρονο Βρετανό και επανέλαβε ότι δεν είχε τον έλεγχο της κατάστασης, καθώς προηγουμένως είχε κάνει αυξημένη χρήση αλκοόλ.

Ο εισαγγελέας της έδρας πρωτόδικα, πάντως, είχε προτείνει την ενοχή και καταδίκη του 22χρονου, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, αλλά ωστόσο το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο, με ψήφους 5 έναντι 2, αναγνώρισε στον νεαρό το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, καταδικάζοντάς τον έτσι για την ανθρωποκτονία σε ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών ο καθένας καταδικάστηκαν επίσης και δύο Βρετανοί, φίλοι του αδικοχαμένου νεαρού, οι οποίοι πήραν μέρος στη μοιραία συμπλοκή εκείνο το βράδυ (κατηγορούμενοι για συμπλοκή), και σε φυλάκιση έξι μηνών ακόμη ένας Βρετανός τουρίστας, ο οποίος συνελήφθη να έχει στην κατοχή του μικρή ποσότητα ναρκωτικών. Και οι τρεις καταδικάστηκαν ερήμην από το αρμόδιο δικαστήριο, καθώς δεν παρουσιάστηκαν, με την ποινή τους μάλιστα να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου πρωτόδικα κάθισε μόνο ο 22χρονος που ήταν κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία.

Συνολικά οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή ήταν 11 άτομα. Οι τρεις που κατηγορούνταν για συμπλοκή και κατοχή ναρκωτικών καταδικάστηκαν ερήμην, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ Βρετανοί, που ήταν κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια, σε βαθμό πλημμελήματος, κρίθηκαν από το δικαστήριο ως αδικαιολογήτως απόντες και αποφασίστηκε η αναστολή της ποινικής διαδικασίας έως τη Δευτέρα, οπότε και δικάστηκαν κανονικά.

Σε ό,τι αφορά τον 22χρονο Βρετανό, τον Μάιο του 2006 δικάστηκε για αυτήν την υπόθεση από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, όπου και κατάφερε να μειώσει κατά πέντε χρόνια την πρωτόδικη ποινή κάθειρξης των 20 ετών που του είχε επιβληθεί.

Πηγή: rodiaki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης