Η μία μετά την άλλη οδεύουν για το ακροατήριο οι «αμαρτωλές» συμβάσεις των εξοπλιστικών. Σειρά παίρνει τώρα η προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς OSA AMK., για την οποία φέρεται να δόθηκε μίζα 1,7 εκατ. δολαρίων στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνολικά εννέα κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Κάντας, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο Γιάννης Σμπώκος, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός. Για τον τελευταίο, διατηρείται σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του.
 
Οι κατηγορίες για τις οποίες θα λογοδοτήσουν αφορούν, ανά περίπτωση, σε ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές αποφαίνονται να μη γίνει κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για δύο άτομα, ενώ παύουν την ποινική δίωξη για επιμέρους πράξεις της κακουργηματικής αυτής κατηγορίας, λόγω παραγραφής, για όλους τους κατηγορουμένους.

Η σύμβαση για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων OSA-AKM, ύψους 93.671.610 δολαρίων, υπεγράφη το 1998, επί των ημερών του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο και αναπληρωτή του τον Αντώνη Κάντα. Πρόκειται για άλλη μία υπόθεση που είχε αποκαλύψει ο Α. Κάντας στην απολογία-ποταμό ενώπιον των τότε ανακριτών κατά της διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλο, τον Δεκέμβριο του 2013.

Τότε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών υποστήριξε ότι για την προμήθεια των αντιαεροπορικών OSA έλαβε μίζα 1,7 εκατ. δολάρια, ως «δώρο», το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Λ. Μπαρτζώκας. Επίσης, ο Αντ. Κάντας είχε αναφερθεί και στον άλλοτε προϊστάμενό του στη Διεύθυνση Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μπαρτζώκας «περί το 1998, μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κ. Σμπώκο πολλά λεφτά, γιατί ήταν πολύ απαιτητικός, μέχρι που τους είχε εκνευρίσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την ανάκριση που ακολούθησε προέκυψε ότι τις παράνομες πληρωμές έκαναν διευθυντικά στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρείας ROSVOOROUZHENIE, με την οποία υπεγράφη η σύμβαση, και ως μεσολαβητής αυτής φέρεται ο Λάμπρος Μπαρτζώκας. Ο ίδιος, πάντως, απολογούμενος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Όπως είχε υποστηρίξει, όλα είχαν γίνει με νόμιμο τρόπο και ουδέποτε προσέφερε «δώρο» στον οποιονδήποτε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης