Σε πέντε χρόνια χάθηκαν περισσότερες από ένα εκατ. θέσεις εργασίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, 02:12
Σε πέντε χρόνια χάθηκαν περισσότερες από ένα εκατ. θέσεις εργασίας
Στοιχεία – σοκ για την ανεργία στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά την ομιλία του την Τετάρτη σε σεμινάριο για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2009 και του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας, το ίδιο δε διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλιάδες, φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.

«Η κρίση», είπε ο υφυπουργός, «έπληξε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες εργαζομένων, ακόμη και τους άνδρες εργαζομένους επικεφαλής νοικοκυριών, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας».

Το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 έως 24 ετών, ανήλθε μεσοσταθμικά το 2013 στο 58,3%, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η ανεργία των νέων ήταν στην Ελλάδα πάντοτε συστηματικά υψηλότερη του ενήλικου πληθυσμού.

Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι, ήδη, από τα μέσα του 2013 η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει σταθεροποιηθεί, καθώς η ανοδική ορμή του ποσοστού ανεργίας ανακόπηκε και ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα.

Ακολούθως ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό κύκλο της εθνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι αυτός ο νέος κύκλος να μην χαρακτηρίζεται από μια «άνεργη οικονομική μεγέθυνση» (jobless growth) αλλά να συνοδεύεται από ένα δυνατό και μετρήσιμο μέρισμα απασχόλησης.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014, 02:12