Συναγερμός για παραπλανητικά SMS και μαϊμού διαγωνισμό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014, 14:18
Συναγερμός για παραπλανητικά SMS και μαϊμού διαγωνισμό
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές απάτης μέσω του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε μαζική διακίνηση μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σύντομου μηνύματος (sms) με απατηλό περιεχόμενο, που έχει ως σκοπό την εξαπάτηση των πολιτών.

Αποδέκτες των επίμαχων μηνυμάτων είναι τυχαίοι χρήστες, που ενημερώνονται παραπλανητικά ότι ο κάτοχος του τηλεφώνου έχει κερδίσει ποσό ύψους 850.000 λιρών Αγγλίας από διαγωνισμό μεγάλης εταιρείας και στη συνέχεια να εισπράξουν το ποσό, προτρέπει τους χρήστες να επισκεφτούν συγκεκριμένη ιστοσελίδα του διαδικτύου και έπειτα τους ζητά να πληκτρολογήσουν τον επισυναπτόμενο κωδικό για να μάθουν τις λεπτομέρειες είσπραξης του ποσού.

Επισημαίνεται ότι το μήνυμα είναι γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και αναφέρει «Your Mobile Number has Won 850.000 British Pounds in the ongoing Samsung Promo. Visit and click on Prize at the top menu. Your Samsung: 10965».

Ακολούθως, εφόσον ο χρήστης πεισθεί για την υποτιθέμενη νίκη του στο διαγωνισμό και αρχίσει να επικοινωνεί με τους δράστες, του ζητείται να αποστείλει χρήματα με διάφορες αιτιολογίες, όπως προπληρωμή φόρων ή έξοδα εκταμίευσης των χρημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες:
• Να μην πείθονται σε μηνύματα (sms ή email) που αναφέρουν ότι κέρδισαν ένα χρηματικό ποσό σε διαγωνισμό (λοταρία), στον οποίο όμως ποτέ δεν δήλωσαν συμμετοχή.
• Να μην προβαίνουν στην αποστολή προσωπικών ή τραπεζικών στοιχείων στους δράστες.
• Να μην καταβάλλουν κανένα χρηματικό ποσό στους δράστες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα:

• Με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο «CYBERALERT» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του application «CYBER KID».
• Να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210-6476464. 
• Να αποστέλλουν το ερώτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr για τη λήψη οδηγιών ή για να καταγγείλουν την παράνομη δραστηριότητα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014, 16:21