Συνέδριο για την συνταγματική αναθεώρηση

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, 02:25
Συνέδριο για την συνταγματική αναθεώρηση
Παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου και της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, που διεξάγεται σε ξενοδοχείο της Πύλου.

Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η «Συνταγματική Αναθεώρηση και η Δικαστική Εξουσία», ενώ κατά την πρώτη συνεδρία έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που σχετίζονταν με την ποινική ευθύνη των υπουργών, αλλά και σκέψεις για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, σημείωσε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι κορυφαία διαδικασία και ο χώρος που πρέπει να γίνεται είναι η Βουλή. Ανέφερε ότι ως πρόεδρος της Βουλής είναι «ο κατεξοχήν αρμόδιος και υπεύθυνος ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια εισήγηση περιεκτική, που να επιλύει προβλήματα και ταυτόχρονα να επιδιώκει μια μεγάλη συναίνεση, μετά από συνεννόηση και διάλογο».

Ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «αυτή η Βουλή είναι δύσκολο να βρει τρόπους και μεθόδους συνεννόησης, αλλά θα τα καταφέρουμε πιστεύω, γιατί είμαστε πάρα πολύ ώριμοι πλέον, μετά από τρεις αναθεωρήσεις κι επειδή όλοι συγκλίνουμε στο ότι το Σύνταγμα πρέπει να είναι πιο ευέλικτο».

Πρόσθεσε ότι περισσότερο από ένα χρόνο γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης της πλειοψηφίας των 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα στη διάσκεψη των Προέδρων, για να γίνει η αλλαγή των Ανεξάρτητων Αρχών και σημείωσε: «Με επτά κόμματα εκ των οποίων τα δύο δηλώνουν δημοσίως πως καταψηφίζουν όποια πρόταση κι αν έρθει, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί αυτή η πλειοψηφία. Και εσείς είστε κατ' εξοχήν ένα σώμα το οποίο με συγκεκριμένες προτάσεις μπορείτε να μας βοηθήσετε πάρα πολύ σ' αυτό τον τρόπο λειτουργίας και συζήτησης που απαιτείται να έχουμε».

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα είναι ένα σπουδαίο κείμενο που θα βοηθήσουν στην αναθεώρηση του Συντάγματος κι εξέφρασε την άποψη ότι η αναθεώρηση του 2008 απέτυχε να είναι τολμηρή όσο θα έπρεπε, λόγω κάποιων ιδεοληψιών και λόγω του ότι δεν μπορούσαν οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν και εσωτερικά τα κόμματα να ομονοήσουν με αποτέλεσμα «να μην υπάρξει ουσιαστικά αναθεώρηση το 2008, αλλά απλά να αναφέρεται».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι είμαστε σε φάση που πρέπει να συζητήσουμε την αναθεώρηση και υποστήριξε ότι, σε συνεννόηση με τα κόμματα, θα προχωρήσει στη σύσταση μια κοινοβουλευτικής επιτροπής, αλλά οπωσδήποτε θα προχωρήσουμε, τόνισε, και στη σύσταση μιας επιτροπής που θα περιλαμβάνει εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα και να προσφέρουν απόψεις.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει πολύ μεγάλος διάλογος για το αν πρέπει να υπάρχει Συνταγματικό Δικαστήριο ή όχι και τι αρμοδιότητες αυτό θα έχει κι αν τις έχει πώς θα συνεννοηθεί με τα άλλα δικαστήρια και πρέπει, διευκρίνισε, να εξεταστεί το θέμα αυτό και με ευρωπαϊκή οπτική, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά στις επικυρώσεις συμβάσεων που γίνονται, να συζητείται η συνταγματικότητα ή όχι στη Βουλή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι η αναθεώρηση πρέπει να πετύχει για να μπουν οι βάσεις για να προχωρήσουμε με ταχύτητα στην Ελλάδα του 2020.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, χαιρετίζοντας το συνέδριο μετέφερε θερμό χαιρετισμού του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε ότι η επιλογή του θέματος που θα απασχολήσει το συνέδριο είναι εύστοχη και επίκαιρη, ενόψει της συζητούμενης έναρξης της διαδικασίας για μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, που να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «αν σε μια δημοκρατική χώρα προέχει η εφαρμογή του Συντάγματος, η αναθεώρησή του αναμφίβολα είναι κορυφαία πράξη του αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού της».

Πρόσθεσε ότι, το Σύνταγμα του 1975 ήταν ένα Σύνταγμα σχεδόν άρτιο για την εποχή του, που εξασφάλισε την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Σήμερα ανέφερε, 38χρονια μετά την ψήφισή του, 12 χρόνια μετά την αναθεώρηση του 2001 και 5 χρόνια μετά την ατελή - κολοβή όπως τη χαρακτήρισε - αναθεώρηση του 2008, επιβάλλεται μια επαναξιολόγηση βασικών συνταγματικών ρυθμίσεων και θέσεων.

Χρειάζεται σημείωσε, μια επαναξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται και ασκείται η κρατική εξουσία, του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται και λειτουργεί η ίδια η κοινωνία των πολιτών μέσα από την άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι αυτή η συλλογική επαναξιολόγηση περιλαμβάνει τους τομείς του δημόσιου βίου και δη τη λειτουργική αναβάθμιση του κοινοβουλίου, την ασυλία των βουλευτών, το ασυμβίβαστο βουλευτών και υπουργών, την ευθύνη των υπουργών, το θέμα του βασικού μετόχου και των δημόσιων συμβάσεων, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης, την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να υπονομεύεται η οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση των ΟΤΑ.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013, 02:28