Συνετρίβη μαχητικό Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας σε θαλάσσια περιοχή, νότια της Ανδραβίδας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περίπου στις 10:30 της Δευτέρας (30/1), διθέσιο αεροσκάφος F-4 της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκπαιδευτική πτήση συμμετείχαν δύο αεροσκάφη. Το δεύτερο προσγειώθηκε κανονικά στη βάση του. Τα δύο μέλη του πληρώματος αναζητούνται καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε σήμα εκτίναξης από τους πιλότους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο ιπτάμενους. Στην περιοχή επιχειρούν δύο ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού,  καθώς και πλωτά μέσα του ΛΣ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130».

Πιθανότατα προέκυψε μηχανική βλάβη

Ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Βαγγέλης Γεωργούσης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι πρόκειται για μηχανική βλάβη που προέκυψε στο Φάντομ η οποία δεν μπορούσε να διορθωθεί και οι πιλότοι έκριναν ότι έπρεπε να το εγκαταλείψουν ενώ βρίσκονταν σε ασφαλές ύψος.

Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για εκπαιδευτικό αεροπλάνο, αλλά σε καιρό ειρήνης οι πιλότοι κάνουν εκπαιδευτικές πτήσεις με τα αεροσκάφη αυτά για να είναι πάντα σε ετοιμότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης