Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου, είναι 17  και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.534, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Από τα 17 νέα κρούσματα, τα 12 σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 43 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 65 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 136. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, και το 90.4% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ oι 11 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 89% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 55.5% είναι άνδρες ενώ τα 580 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.228 με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 66.094 διαγνωστικά τεστ.

Αναφερόμενος στα συμπτώματα του κορωνοϊού, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανακοίνωσε πως περιλαμβάνουν: κρυάδες, ρίγος, μυαλγίες, κεφαλαλγία, πονόλαιμο, απώλεια ή διαταραχή γεύσης και όσφρησης και πως τα συμπτώματα σε διάστημα 2 έως 14 ημερών μετά την έκθεση και συνήθως σε 3-7 ημέρες. 

Για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την επανέναρξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις και με συνεκτίμηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η επιτροπή εισηγήθηκε για την επόμενη φάση μέτρων σχετικά με τη χρήση μάσκας σε ΜΜΜ και πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, όπως ενημέρωσε ο λοιμωξιολόγος, ως υποχρεωτικό μέτρο η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως σε παντοπωλεία, ιατρεία και νοσοκομεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής κλπ, για εισερχόμενους αλλά και εργαζόμενους. Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε την ανάγκη για χρήση της μάσκας μαζί με προσεκτική υγιεινή των χεριών και τήρηση αποστάσεων αλλά και των προβλεπόμενων κανόνων κατά την αφαίρεση και την εφαρμογή της μάσκας. 

 

 

Σταδιακή η άρση των μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στη σταδιακή άρση των μέτρων και στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 18.00 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερη γιατί σε όλη τη διάρκειά της ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε θέσει, όμως προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα εντατικά για την επόμενη ημέρα, για μια νέα καθημερινότητα με σταδιακή προσεκτική άρση μέτρων» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως είπε, η άρση των μέτρων θα πρέπει να μεταβάλλει και να μεταφέρει την προσωπική μας ευθύνη από το στοίχημα της μέχρι σήμερα παραμονής μας στο σπίτι, στο νέο μας στοίχημα από την επόμενη εβδομάδα, στην κυκλοφορία μας με αυστηρούς όρους και κανόνες ατομικής προστασίας και σεβασμού στους υπόλοιπους συμπολίτες μας.

Το πέρασμα της νέας φάσης θα εκτυλίσσεται κανονικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε να υπάρξει σε κάθε κλάδο η κατάλληλη προετοιμασία.

Ο κανόνας είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας, κατέστησε σαφές.

Μεταφέρονται οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε πως δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα ενόψει Πρωτομαγιάς, δεν θα επιτρέπονται οι εκδρομές και θα ισχύουν οι περιοριστικοί όροι, ενώ τόνισε πως οι συμβολικοί εορτασμοί για την Πρωτομαγιά μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Οι συγκεντρώσεις για τους εορτασμούς μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθώπων μας.», είπε. 

Παρατείνονται τα μέτρα στον δήμο Μύκης Ξάνθης

Ο υφυπουργός στη συνέχεια ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων στον δήμο Μύκης Ξάνθης μέχρι τις 4 Μαΐου για προληπτικούς λόγους, ενώ ενημέρωσε πως αύριο, Τρίτη, λήγουν τα περιοριστικά μέτρα στις παραλίες Θεσσαλονίκης, Βόλου και Πάτρας.

Ακόμη είπε πως το Σαββατοκύριακο έφτασαν στην Αθήνα 489 άνθρωποι με πτήσεις εξωτερικού και τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. 

Ακόμη, παρατείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου ο ενδελεχής έλεγχος όσων εισέρχονται στην χώρα από την Τουρκία μέσω των Κήπων Έβρου. 

«Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φόρτιου που παρατηρείται στην γειτονική χώρα στην περίπτωση των εισερχομένων από την Τουρκία, τηρείται το πρωτόκολλο αντίστοιχο με αυτό που ιχύει για τις πτήσεις του εξωτερικού, δηλαδή υποβολή σε τεστ, αναμονή των αποτελεσμάτων σε ξενοδοχείο και όσοι είναι θετικοί παραμένουν στο ξενοδοχείο και όσοι είναι αρνητικοί συνεχίζουν την καραντίνα στο σπίτι τους για 14 μέρες όπου και ελέγχονται», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης